20 Günde Bir Görülen Adet

  • 22 Şubat 2018
  • 3.883 kez görüntülendi.
20 Günde Bir Görülen Adet

Adet döngüsü genel olarak belli bir düzen içinde devam eder. Ancak bazı kadınlarda bu döngünün daha erken ya da daha geç şekilde gerçekleşmesi durumu söz konusu olur ve bu gecikme ya da erken başlama durumu, adet döngüsünde düzensizlik olduğunun bir göstergesidir. Adet düzensizliği, fizyolojik, hormonsal ya da hastalıklarla ilgili olabilir ve birçok kadında görülebilir. Özellikle de aşırı stres altındaki kadınlarda ve gebelik sürecinde, adet döngüsünde bir düzenden bahsetmek zordur.

Ayda bir defa olmak üzere, maksimum 6 ya da 7 gün süren adet kanamaları, normal şartlarda 25 ya da 28 günde bir ortaya çıkar. Ancak 20 günde bir de adet gören kadınlar vardır ve bu durum adet düzensizliğinin işaretidir. Bazen de adet kanaması dışında, riskli olarak nitelendirilen vajinal kanamalar görülebilmektedir. 20 günde bir gerçekleşen kanamalarda, bu kanamanın türü mutlaka tespit edilmeli ve vajinal bir kanama durumu söz konusu ise bu doğrultuda gerekli tetkikler yapılmalı, tedavi uygulanmalıdır.

Olması Gereken Adet Düzeni

25 -35 yaş aralığında bir kadında, yüzde 60 oranında adet düzeni 25 – 28 günde bir tekrarlanır. Kanamanın devam ettiği süre ise 4 – 6 gündür. Kadınlarda, yüzde 20 oranında düzensiz adet döngüsü söz konusudur. Genellikle 18 yaşından daha küçük ya da 40 yaş üstü kadınlarda bu gibi düzensizliklerin görülmesi normaldir. Bunun nedenleri ise tembellik ya da hormonsal sorunlardır.

20 – 38 yaş arasındaki kadınlarda adet döngüsü hesaplaması şu şekilde yapılmalıdır:

27 günde bir regl olan bir kadın için 27-14=13 sonuçta çıkan 13. gün, yumurtlama günüdür. 35 günde bir regl olan bir kadın için 35-14=21, bu örnekte de 21. gün yumurtlama günüdür. 14 sayısının kullanılma nedeni ise, yumurtlama sonrasındaki gün sayısının sabit oluşudur. Yani adet döngüsü hesaplaması, adetin bittiği günden itibaren hesaplanmaktadır.

Adet Sancısı Nedenleri Nelerdir?

Dismenore yani adet sancısı, bazı kadınlarda anormal şekilde ortaya çıkar. Oldukça şiddetli bir şekilde ortaya çıkan adet sancılarının nedenleri arasında;

  • Ergenlik dönemindeki genç kızlarda görülen hormonsal durumlar ve değişimler,
  • Rahimde bulunan kasların kasılmasını sağlayan prostaglandin isimli hormonun etkisi
  • Yumurtalıkta kist ya da miyom oluşumu
  • Adet dönemi öncesinde ayakların üşütülmesi ya da vücudun soğuk alması gibi nedenler sayılabilir.

Tedavi Süreci

Prostaglandin adlı hormon nedeniyle ortaya çıkan dayanılmaz şiddete sahip olan adet sancılarında, bir ilaç kullanılmaktadır. Ancak bu ilaç tavsiye edilmez çünkü yan etkileri daha büyük sorunlara yol açabilecek niteliktedir. Yine de sancılara iyi gelecek ancak vücudun dengesini bozmayacak ilaçlar, özellikle adetin ilk iki günü için doktordan istenebilir.

Ağrıların geçmemesi halinde, yumurtalıklarda kist olup olmadığına bakılmalıdır. Bu işlem genel olarak ultrason cihazı ile yapılır. Kist iyi huylu ise genellikle ilaç tedavisi çözüm olur ancak iyi huylu olmayan kistlerde mutlaka cerrahi bir müdahale gerekecektir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ