20’lik Diş Ağız Kokusu Yapar mı?

  • 20 Haziran 2017
  • 7.043 kez görüntülendi.
20’lik Diş Ağız Kokusu Yapar mı?

Yirmilik dişlerin başlangıcı çocukluktan gelir ve ilk temelleri 9 yaşında atılır. Köklerinin oluşumu ve artık varlığını hissettirmeye başlayacağı yaş aralığı da 16-17 arasında olur. Yirmilik dişler 20 yaşında çıkar diye bir şey yoktur. Bu dişler yirmili yaşlarda çıkmaya başlayıp bazen kırk yaşına kadar bile tamamen çıkmayabilir. Bu nedenle yıllarca yavaş yavaş çıkarlar. Kişinin sosyal yaşamını olumsuz etkileyip yer yer ağrılara sebep olabilir. Çoğu diş hekimi farklı nedenlerden ötürü yirmilik dişlerin çekilmesi gerektiğini savunurken bazı hekimler ise çene genişliğinin yeterli olması durumunda çekilmesine gerek olmadığını savunur.

Yirmilik dişin genellikle ağız kokusu yapması dişte oluşan çürümeler ve diş etinde yaptığı iltihaplanmalardan, apselerden ötürüdür. Bu sorunlar yanında ağız kokusunu da getirir. Fakat daha önemli sorunları da doğurabilecekleri için diş hekimleri yirmilik dişlerin çekilmesini genelde sağlıklı bulur.

Yirmilik Diş Neden Çekilir?

Çürük

Dişlerde oluşan çürükler ve yirmilik dişin çürümüş bir şekilde gömülü olması durumunda çekilmesinden ziyade cerrahi operasyonla kesilip oradan alınması gerekir. Eğer alınmazsa yandaki sağlıklı dişleri de çürütebilir. Çıkmaya başlamış halde olan bir yirmilik diş çürümüş ise mutlaka çekilmesi gerekir.

Enfeksiyon Oluşumu

Diş etinde oluşan enfeksiyon var ise bu durumda yirmilik dişin çekilmesi ve oradan alınması gerekir. Enfeksiyonun temizlenerek diş etinde daha fazla yayılmaması gerekir. Enfeksiyonların ilerleyen safhaları diş eti hastalıklarında çok daha ciddi bir yer edinip dişlerde dökülmelere neden olabilir, diş eti çekilmelerine neden olabilir.

Dişlerde Basınç Ağrısı

Etrafındaki dişlere bası uygulayarak onların da ağrımasına ya da çürük var ise çürümesine neden olabilir ve hissedilen ağrı daha da artar.

Çene Genişliği

Çenenin genişliğinde gömülü olan yirmilik dişe yer yoksa bu durumda hekimin gömülü dişi alması gerekir. Aksi taktirde diş çıkamayıp orada apse, enfeksiyon oluşumu ve dişlerin yapısını bozacak şekilde düzensiz çıkmalara neden olabilir. Dişlerin çarpık bir şekil almasına yol açabileceği için de diş düzeni için hastalarda özellikle genç yaşta gömülü dişlerin cerrahi operasyonla alınması tavsiye edilir.

Protez Öncesi

Dişlerinin tamamı protez yapılacak olan bir hastada özellikle ilerde çıkabilecek olan yirmilik dişlerin uyumsuzluk yapacağı ihtimaline karşı var olan gömülü dişler tespit edilir. Total protez uygulaması denen bu uygulamadan önce mutlaka panoramik röntgen çekilmesi bu hastalar için çok önemlidir.

Kist Oluşumu

Yirmilik dişin bulunduğu diş etinde ya da civarındaki yumuşak dokusunda var olan bir kist ilerde civardaki dişlere de zarar verebilir. Oluşan bu kistler nadir de olsa bazen tümör olabilirler. Bu nedenle kist oluşumunun varlığında hemen dişin alınması ve kistin kontrol edilmesi gerekir. Diş etlerinde harabiyete sebep olabilecek bir sonuç doğurabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ