Afp Yüksekse

  • 28 Ocak 2017
  • 7.712 kez görüntülendi.
Afp Yüksekse

Afp, alfa fetoproteinin kısaltmasıdır. Anne karnındaki bebekte bulunan bir proteindir. Bu protein anne karnındaki bebeğin sağlığı hakkında bilgi vermektedir. Zeka seviyesi ve çeşitli fizyolojik özellikler hakkında bu sayede bilgi edinebilinir.

Alfa fetoprotein yetişkin de ise farklı fizyolojik ve patolojik değişimlerde incelenmektedir. Genelikle karaciğerin sağlıklı ve düzgün bir şekilde seyri bu proteinden belirlenebilir. Karaciğer rahatsızlıklarında alfa fetoprotein seviyesinde çeşitli dalgalanmalar meydana gelmektedir.

Afp’nin yüksek olması hamilelik döneminde normaldir. Hamileliğin 12. haftasında artmaya başlayan bu protein gebeliğin sonlarına kadar artış göstermektedir. Bu artış bebekte doğumdan sonra azalmaktadır. Bir yaşını aşan bebekte bu proteinin sıfıra yakın olması gerekmektedir.
Afp değeri yüksek ise;

  • Bu proteinin yüksekliği hamilelik esnasında yapılan dörtlü tarama testleri ile her gebelikte tahlil edilmektedir. Bu protein seviyesinin yüksek olması yüksek ihtimal ile down sendromuna işaret etmektedir. Bu tahlilin yanında yapılan diğer testler ile birlikte kesin tanı konulmaktadır.
  • Yetişkin bireylerde bu durum karaciğer rahatsızlıklarına işaret etmektedir. Karaciğer yetmezliklerinde bu değer yüksek oranlara çıkabilmektedir. Özellikle karaciğer hasarına sebep olabilecek ilaçların kullanımında bu protein ve karaciğer hasarını belirleyebilecek diğer proteinler yakından takip edilmelidir.
  • Yeni doğan bebeklerde yüksek oranda olabilir. Bu durum gebelik sonrasında normaldir. Ancak ilerleyen evrelerde bu değer sağlıklı bebeklerde hızla düşmektedir.

Afp Normal Değerleri Nelerdir?

Afp, normal sağlıklı bebeklerde ve yetişkinlerde yüksek oranlarda seyir etmemektedir. Hatta sıfıra yakın değerler olması gerekmektedir.

  • Yetişkin bireylerde ve hamile olmayan bayanlarda afp değeri 6ng/ml’den az olmalıdır.
  • Bir yaşını tamamlamış bebeklerde sıfıra yakın olmalıdır.
  • Hamile bireylerde afp değeri yükselir. Bu değer genellikle 500ng/ml’den az olmalıdır. Bu değerin üzerinde bebek için ekstra testler yapılmalıdır.

Afp değeri bazı durumlarda normalden daha fazla değerler alabilir. Bu durum bebekte hiçbir sorun olmamasına rağmen bu şekilde meydana gelebilir. Yapılan testler ile bebeğin sağlığı doğuma kadar takip altında tutulmalıdır.

Ayrıca çoklu gebeliklerde de afp değeri normal değerlerin üzerine çıkabilmektedir. İkiz ve üçüz gebeliklerde normalden daha fazla afp doğal olarak karşılanmaktadır.

Gebeliğin süresinin yanlış şekilde hesaplanması da afp değerinin yüksek sanılmasına neden olabilir. Gebeliğin ilk evrelerinde afp düşüktür, ilerleyen evrelerde artar. Bu sebeple afp değerini değerlendirebilmek için hamilelik süresinin doğru şekilde hesaplanması gerekmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ