Ağızda Tuz Tadı

  • 29 Ocak 2018
  • 5.084 kez görüntülendi.
Ağızda Tuz Tadı

Ağızda hissedilen tuz tadı, farklı sebeplere dayalı olarak ortaya çıkabilmektedir. Genel olarak bu tat ağızda hissedildiğinde besinlerin lezzet durumunu da olumsuz yönde etkilemektedir. Bu durumun nedenleri aşağıdaki gibi sıralanabilir.

Ağızda Tuz Tadı Nedenleri Nelerdir?

  • Bazı ilaçlar bu sorunun oluşmasına yol açabilmektedir. Bu ilaçlar arasında tansiyon ilaçları, antidepresan ilaçlar, dekonjestan ilaçlar ve antihistaminik haplar sayılabilir.
  • Kafeinli içeceklerin çok fazla tüketimi ve sigara kullanımının çok fazla olması da ağızda tuz tadına yol açabilir.
  • Mideden kaynaklanan sorunlar, çeşitli romatizmal rahatsızlıklar ve bunlara ek olarak ağız ve diş eti problemleri de ağızda tuz tadı oluşumunu tetikleyebilmektedir.
  • Su tüketiminin gerekenden az olması, ağızda bulunan çürüklerin ağız dengesine etkisi gibi nedenlerle de tuz tadı duyulabilmektedir.
  • Özellikle C vitamini eksikliği, alkollü içeceklerin tüketimi gibi nedenler de durumun tetikleyicileri arasında yer almaktadır.

Ağızdaki Tuz Tadı Nasıl Geçer?

Bireyin, ağızdaki tuz tadından kurtulması için öncelikle beslenmesine dikkat etmesi gerekmektedir. Bununla birlikte ağız sağlığının korunması için ağız bakımı hiçbir şekilde ihmal edilmemelidir. Ağızda ferahlık hissi yaratan temizleyicilerin kullanımı, tuz tadının oluşmasını engellemeye yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra, özellikle düzenli bir şekilde gargara yapılması da ağız temizliğinin korunması için son derece gerekli bir uygulamadır.

Kişi ağzında tuz tadı hissediyorsa, büyük olasılıkla vücudunun suya ihtiyacı vardır. Gün içinde su tüketimi olabildiğince artırılmalı ve alt su tüketim sınırı 1 litre olmalıdır. Bununla birlikte aşırı şekerli ya da aşırı baharatlı besinlerden uzak durulması, C vitamini takviyesi yapılması, bununla birlikte kafein içeren içeceklerin bırakılması da tuz tadının ortadan kaybolması konusunda yardımcı olan yöntemlerdir.

Birey, diş bakımını kesinlikle ihmal etmemeli ve yılda en az iki defa diş doktoru muayenesine gitmelidir. Dişlerde oluşan ve zamanla kötü bir koku üreten çürüklerin tedavi edilmesi, gerekirse kanal tedavisi ya da dolgu yöntemleri kullanılarak dişlerin kullanılabilir hale getirilmesi, ağız sağlığının korunması noktasında ciddi anlamda yarar sağlamaktadır.

Birey, dişlerini düzenli olarak fırçalamayı da alışkanlık haline getirmelidir. Günde en az iki defa, sabah ve akşam olmak üzere dişler iki dakika süre ile fırçalanmalıdır. Bu sayede ağızda bakteri birikiminin önüne geçilebilir ve ağızda oluşan kötü kokular ya da nefesin kokması gibi durumlar engellenebilir. Bu diş fırçalama alışkanlığı düzenli olarak uygulandığında, ağızda tuz tadı sorunu için de bir çözüm olacaktır. Diş fırçalama esnasında bireyin dilini de temizlemesi gerektiği unutulmamalıdır. Çünkü dil sanıldığından çok daha fazla bakteriye ev sahipliği yapan bir organdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ