Akciğerlerde Kalınlaşma

  • 27 Şubat 2018
  • 3.557 kez görüntülendi.
Akciğerlerde Kalınlaşma

Akciğerlerde kalınlaşma ya da akciğer sertleşmesi olarak bilinen rahatsızlık, akciğerlerin yüzeyinde ve göğüs içinde bulunan akciğer zarının kalınlaşması ile meydana gelir. Doğrudan bir rahatsızlık olarak nitelendirilmeyen bu durum, ciddi başka sorunların belirtisi olarak kabul edildiğinde mutlaka doktor müdahalesi gerekmektedir.

Akciğerde Kalınlaşma Nedenleri Nelerdir?

  • Tüberküloz hastalığı, akciğer kalınlaşmasında ilk akla gelen nedenlerden bir tanesidir. Çünkü bu hastalıkla akciğer zarları arasında sıvı birikmesi sorunu meydana gelmektedir. Tüberküloz tedavisi ihmal edilmemelidir. Aksi takdirde ciddi başka sorunlar ortaya çıkabilir.
  • Çevreden kaynaklanan faktörler de bu rahatsızlığın sebeplerindendir. Özellikle havaya karışmış olan asbest maddesinin solunması, ciğerlerde tahrişlere neden olabilmektedir. Akciğerlerde tahriş oluşması sonucunda da akciğer kalınlaşması sorunu meydana gelir. Beyaz toprağın sıklıkla kullanıldığı coğrafyalarda, bu sorunun meydana gelmesi kaçınılmaz bir hal almıştır.
  • Sarkoidoz adı verilen rahatsızlık, genel olarak 20 ve 40 yaş aralığındaki kadınlarda ortaya çıkmaktadır. Tam olarak hangi durumlar sonucunda oluştuğu bilinmeyen bu rahatsızlığa, çeşitli virüslerin sebep olduğu düşünülmektedir. Bu hastalığı yayan virüsler, vücutta birçok organda tutunup çoğalabilmektedir.

Aynı zamanda virüsler haricinde sarkoidoz rahatsızlığına alüminyum, killi toprak, berilyum gibi maddelere maruz kalınması da sebep olabilmektedir. Hangi sebeple olursa olsun, bu rahatsızlığın da akciğerlerde kalınlaşmaya neden olduğu düşünülmektedir. Akciğer zarında hastalık nedeniyle sıvı toplanması sonucunda, kalınlaşma sorunu oluşur. Ciddi bir durumdur ve tedavi edilmediğinde hayati risk taşımaktadır.

Akciğerlerde meydana gelen kalınlaşma ve akciğer zarında oluşan kanser arasında da bir bağlantı söz konusudur. Ancak yalnızca kalınlaşma için yapılan tetkikler sonucunda, akciğer zarında kanser olup olmadığının tespit edilmesi söz konusu değildir. Ancak yine de akciğer zarında kalınlaşma oluşan kişiler, denetim altında tutulmalı, gerekli tetkikler yaptırılmalı, gerekirse erkenden tedaviye başlanmalıdır.

Teşhis ve Tedavi

Kişinin nefes alış verişi esnasında zorlanması, ciddi solunum sorunlarının ortaya çıkması, akciğerlerde kalınlaşma belirtisi olabilir. Oldukça ciddi boyutlarda hayati risk taşıyan akciğer sertleşmesinde erken teşhis ve tedavi sürecinde hız son derece önem taşır. Genel olarak bu sorunun tespiti sonrasında multimodal tedavisi, radyoterapi ya da kemoterapi gibi tedavilere başlanır. Geç kalınan akciğer kalınlaşması vakalarında bu tedavi yöntemleri iyileştirme sürecine katkı sağlamayabilir.

Tedavide bazen de cerrahi müdahale gerekir. Bu gibi bir durumda kalınlaşmış olan zar dokunun hepsinin alınması tedavi için çok önemlidir. Tedavinin erken başlaması ile hastanın hayati riski oldukça azaltılabilir ancak günümüzde ne yazık ki erken teşhis edilen akciğer kalınlaşması sorunu oldukça azdır. Yine de bunun için bazı önlemler alınabilir.

Özellikle yaşın ilerlemesine ve etken maddelere maruz kalan kişilerin, mutlaka düzenli olarak muayene olması, soluk alıp vermede sorun yaşayan kişilerin de muayeneyi ihmal etmemesi büyük önem taşımaktadır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ