Akıntıdan Kan Gelmesi

  • 08 Şubat 2018
  • 9.212 kez görüntülendi.
Akıntıdan Kan Gelmesi

Genel olarak farklı yapı ve renklerde, kadınlarda sürekli olarak meydana gelen ve normal bir süreç olarak kabul edilen vajinal akıntıda, kimi zaman kan da görülebilmektedir. Akıntının renk değişimleri ya da yoğunluğundaki değişimler normal olarak görülüyor olsa da akıntının kanlı olması, bir soruna işaret ediyor olabilecek riskli bir durumdur.

Akıntı, regl dönemi dışında kan içeriyorsa bu durumun sebepleri farklılık gösterebilir. Normal olarak kabul gören durumlar dışında bir kanlı akıntı söz konusuysa, en yakın zamanda kişiye bir jinekoloji uzmanına gitmesi önerilir.

Kanlı Akıntı Nedenleri Nelerdir?

  • Kadının yumurtlama dönemi özelliklerine bağlı olarak, iki regl dönemi arasından akıntıda kan görülebilir. Bu durum her ay tekrarlanıyorsa bir sorun teşkil etmez. Çünkü burada bireyin bünyesi ile ilgili bir durum söz konusudur. Ancak bu sebep dışındaki diğer etkenler, ciddi bir sağlık probleminin habercisi olabilir.
  • Rahimde oluşan polipler nedeniyle de akıntıda kan görülebilmektedir. Bununla birlikte rahmin iç yüzeyinde ya da rahim ağzında yırtık oluşumu da kanlı akıntının bir başka nedenidir.
  • Genital bölgede, vajina girişinde kronik hale gelmiş mantar enfeksiyonu ve bakterilerden kaynaklanan vajinozis durumlarında da kanlı akıntı söz konusu olabilir.
  • 40’lı yaşlardan sonra ortaya çıkan menopoz döneminin hemen öncesinde ya da menopoz dönemine girildikten sonra ilk birkaç defa akıntıda kan meydana gelebilir.
  • Günümüzde kanser çeşitleri ve bireylerin bunlara yakalanma oranı da çağa bağlı olarak artmıştır. Rahim kanseri de bu kanser türlerinden bir tanesidir ve ciddi anlamda tehlike arz eden bir rahatsızlıktır. Akıntıda kan sebepsiz yere ortaya çıkmış ise, rahim ya da rahim ağzı kanseri de söz konusu olabilir. Bu gibi bir durum mevcut ise akıntının içinde görülen kan pıhtı şeklinde ya da parçacıklara sahip olacaktır.
  • Çeşitli nedenlere bağlı olarak gerçekleşen hormonsal değişimler de akıntıda kan görünmesine yol açabilmektedir.

Kanlı Akıntı Tedavisi

Bireyin, bu sorunla karşı karşıya kaldığında kendinin en iyi şekilde gözlemlemesi gerekir. Hangi aralıklarla akıntıda kan görülüyor, kanın yoğunluğu az mı – çok mu, ya da kan parçacıklı yahut pıhtı şeklinde mi, bu gibi detaylar önemsenmeli ve gidilen jinekoloji uzmanına bu detaylar hakkında ayrıntılı bilgi verilmelidir.

Bu gibi bir durum söz konusu ise gerekli testler ve tetkikler derhal yapılmalı, kanser riski olduğu unutulmamalıdır. Jinekolog doktor bu konuda kişiye olabildiğince yardımcı olmalıdır. Dönemsel bir süreç nedeniyle kaynaklanan akıntılarda ilaç tedavisi etkili olabilmektedir. Ancak ne olursa olsun konunun hassas ve bireyin sağlığı bakımından büyük risk içerdiği kesinlikle unutulmamalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ