Aksillerde Lap

  • 13 Mart 2018
  • 2.914 kez görüntülendi.
Aksillerde Lap

Aksiller, vücudun farklı bölgelerinde bulunabilir ve elle muayene edilir. Boyun, koltuk altı ve kasıkta bulunanlar yüzeysel, göğüs duvarı ve karında ise derindir. Lap ise lenfadenopati olarak da adlandırılabilen lenf bezlerindeki şişliği veya büyümeyi ifade eder. Vücudun pek çok bölgesinde bulunan lenf bezleri bağışıklık sistemi açısından oldukça önemlidir. Lenf bezlerinin önemini anlatmak için memeyi örnek olarak verebiliriz. Bunun için koltuk altındaki lenf dolaşım sisteminin vücuttaki hücreler arasındaki alanlarda artıkların toplanmasından sorumlu olan lenf kanalları ve bezlerinin oluşturduğu ağ aracığıyla bu bezler vücut için zararlı mikroorganizmalara karşı savaşır.

“Aksillerde Lap Saptandı” ifadesi ise muayene ve ultrason sonrasında ortaya çıkan bir tanıdır. Laplar diş çürüğü ve enfeksiyon gibi durumlardan kaynaklanabileceği gibi kanser gibi ciddi rahatsızlıkların da habercisi olabilir. Koltuk altlarında meydana gelen büyüme de aynı şekilde “Aksillerde Lap” şeklinde isimlendirilir.

Aksillerde Lap Oluşumunun Nedenleri Nelerdir?

  • Genellikle enfeksiyon nedeniyle oluşan laplar söz konusudur. Bu enfeksiyonun nedeni ise lenfosit- antikor sayısındaki artıştır.
  • Bakteri, virüs ve mantarların kan yoluyla lapları etkilemesidir. Bu durum bazen lenflerin lokal olarak ya da direkt etkiler.
  • Çocuklarda su çiçeği, kızamık gibi hastalıkların boyunda laplara neden olabilir.
  • Bakterilerin yol açtığı difteri, tüberküloz, tifo gibi durumlar neden olduğu iltihaplanmalar.
  • Sıtma, kedi tırmığı, böcek ve kene ısırıkları, aşı reaksiyonları ve aspirin, epilepsi gibi ilaçlardan kaynaklanabilir.
  • Orta ve dış kulak iltihapları.
  • Kedi ve köpek dışkısından bulaşan toplaşma mikrobu.
  • İltihaplı romatizma.
  • Lösemi.
  • Lenfoma.

Lenf bezleri yabancı bir madde ya da hücre algıladığında bunları tutarlar. Bu maddelerin çıkışı bu bezler tarafından engellenir ve bu sırada lenf bezleri şişer. Bu lap kanseri ya da lenfadenopati olarak tanımlanır. Bu durum sonrasında ya lenf bezlerinin topladığı bu yabancı maddeler yok olur. Ya da bu maddeler lenfleri aşarak vücuda girerek iltihap ve kanser oluşumuna zemin hazırlar.

Lap Nasıl Anlaşılır?

Laplar el ile muayene ile anlaşılabileceği gibi lap görüntüleme cihazlarından da yararlanılabilir. LAP kanseri olup olmama durumu ise bu süreç sonrasında anlaşılacaktır. Bu nedenle vakit kaybetmemek çok önemlidir. Koltuk altlarındaki oluşan lapların büyüklüğü 0.5 cm üzerinde ise bu büyüklüğün nedeni mutlaka araştırılmalıdır.

Aksillerde Lap Tedavisi

Aksillerde oluşan lapların tedavisi, buna neden olan etmenlere göre değişiklik gösterir. Tanı için kan sayımı, tahlil ve farklı testler yapılır. Bunların sonuçlarına göre enfeksiyon, kanser ya da farklı bir hastalıktan kaynaklı olup olmadığına bakılarak ona göre bir tedavi yöntemi geliştirilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ