Aşırı Karın Guruldaması

  • 03 Kasım 2017
  • 8.915 kez görüntülendi.
Aşırı Karın Guruldaması

Mideden gelen tuhaf sesler, guruldama olarak tarif edilir. Karın guruldaması olarak da bilinen mide guruldaması çoğu zaman açlığın göstergesi olduğundan, pek ciddiye alınmaz. Ancak nadiren de olsa karın guruldaması bir takım sağlık sorunlarının habercisi niteliğinde olabilmektedir.

Fakat karın guruldaması sürekli oluyor devam ediyor ve artış gösteriyorsa, bununla birlikte dışkı yapısında değişiklik(ishal, kabızlık gibi..) gözleniyorsa işitilen guruldamaların kesinlikle araştırılması gerekir. Aşırı karın guruldaması ciddi bağırsak veya mide hastalıklarının bulgusu olabilir.

Aşırı Karın Guruldamasının Nedenleri Nelerdir?

Aşırı karın guruldaması kişinin kendini rahatsız hissetmesine yol açarak, sosyal çevresi arasında mahcubiyetine yol açabilir. Bunun dışında pek olumsuz etkisinin olmadığı düşünülse de, karın guruldamasının fazla olması ve sürekli devam etmesi sindirim sürecini de olumsuz yönde etkileyebilir. Bu yüzden araştırılması ve muhakkak üzerinde durulması gereken bir şikayettir.

1-)Açlık Durumu

Karnımızdan gelen guruldama seslerinin en yaygın nedeni açlık durumudur. Vücudumuz adeta yemeğe ihtiyacı olduğunu guruldama sesleri ile bize belli eder. Özellikle açlığın üzerine bir de alkol ve kafein tüketimi eklenince bu guruldama sesleri daha da belirgin bir hal alır.

Açlıktan kaynaklanan karın guruldaması problemi, açlığın giderilmesi halinde kendiliğinden ortadan kalkar. Bu yüzden açlıktan kaynaklanan karın guruldamasında korkulacak bir durum söz konusu değildir.

2-)Aşırı Stres, Endişe ve Kaygı(Psikolojik Etkenler)

Aşırı stres, kaygı ve endişe gibi ruhsal sorunlar da karın guruldamasının sebepleri arasındadır. Hissedilen stres, endişe midenin normalde olduğundan daha fazla mide asidi salgılamasına yol açar. Salınan fazla miktardaki mide asidi ise midenin guruldamasını tetikleyici etki gösterir.

Psikolojik etkenlerden kaynaklanabilecek aşırı karın guruldaması problemini önlemek ve de daha huzurlu, sağlıklı yaşam sürmek adına stres ve endişeden olabildiğince uzak durmakta yarar vardır.

3-)Gıda Hassasiyeti

Midemiz bazı gıdalara karşı ekstra hassasiyet barındırır. Özellikle bünyesinde laktoz içeren gıda ürünlerinin tüketilmesinin ardından midede gaz ve baloncuk çıkmasına fazlaca rastlanır. Midede çıkan bu gaz ve baloncuklarsa seslerin duyulmasına yol açar. Süt, peynir ve yoğurdun yapısında laktoz fazlaca bulunduğundan süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi akabinde karın guruldaması sorununa sık rastlanır.

4-)Bağırsak Rahatsızlıkları

Sindirim konusunda etkili rol oynayan bağırsaklarda çıkabilecek rahatsızlıklar, aşırı karın guruldamasına yol açabilir. Huzursuz bağırsak sendromuna bağlı olarak fazlaca gözlenir. Ancak karın guruldaması tek başına huzursuz bağırsak sendromu(irritabl bağırsak sendromu) olduğu anlamına gelmez. Huzursuz bağırsak sendromu belirtileri;

  • Mide bulantısı ve kusma,
  • İshal,
  • Karında şişlik ve ağrı,
  • Dışkılama sıklığında değişiklik,
  • Dışkıda mukus,
  • Dışkının yapısında bariz değişiklikler

5-)Hızlı Yemek Yerken Hava Yutmak

Aşırı karın guruldaması probleminin bir diğer yaygın nedeni; hızlı yemek yerken yutulan havadır. Çok hızlı yemek yiyen kişiler besinleri neredeyse sindirmeden yutarlar ve bu esnada hava yutarlar. Kulağa garip gelse de hava yutma durumu halk arasında sıkça gözlenen bir olaydır. Hızlı yemek yemenin dışında pipetle bir içecek tüketirken de havanın yutulduğuna fazlaca rastlanır. Yutulan hava, midedeki havanın ve baloncukların artmasına yol açarak karın guruldamasını tetikler.

6-)Mide Hastalıkları

Gastrit, ülser mide rahatsızlıklarına halk arasında sık rastlanır. En yaygın mide hastalıkları olarak bilinen bu sağlık sorunları; mide guruldamasının altında yatan neden olabilir. Özellikle bu hastalıklara sahip kimselerin beslenme programlarına dikkat etmelerinde fayda vardır. Aşırı yağlı, baharatlı ve asit içeren gıda ürünlerinden uzak durmaları tavsiye edilir.

Aşırı Karın Guruldaması Nasıl Geçer?

  • Gün içerisinde yeterli miktarda su tüketmeye özen gösterilmelidir.
  • Sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat edilmeli, gün içinde az ama sık öğünler tercih edilmelidir.
  • Porsiyonların yavaş şekilde yenmesinde ve gıdaların iyice çiğnenerek tüketilmesinde yarar vardır. Bu sayede mideye erişebilecek hava ve gaz önlenmiş olur.
  • Hareketsizlik de karın guruldamasını tetikleyicidir. O yüzden gün içinde olabildiğince hareket etmek, hareketli olmak karın guruldamasını engelleyicidir.
  • Midemizi yumuşatan gıdaların tüketilmesi ön planda tutulmalıdır.
  • Yemek yerken çok derin nefes almamaya gayret edilmelidir. Aksi takdirde sindirim sistemimize hava dahil olarak, midede gaz birikimine ve akabinde guruldamaya yol açar.
  • Gün içinde açlığı bastırmak için atıştırmalık meyve, sebze ya da daha farklı gıdalar tüketilmelidir. Bu sayede açlık durumu bastırılarak midenin beyne açlık sinyalleri göndermesi bastırılmış olur.
  • Yeterli miktarda uyumaya özen gösterilmelidir.
  • Yemeklerden sonra 1 bardak bitki çayı içmek, mideyi yumuşatıcı ve guruldamayı bastırıcı etki gösterir. O yüzden yemeklerden sonra bitki çayları tüketilebilir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ