Baygınlık ve Kasılma

  • 23 Aralık 2016
  • 15.046 kez görüntülendi.
Baygınlık ve Kasılma

Halk arasında çoğu zaman rastlanan baygınlık şikayetinin altında yatan bir çok neden olabilir. Kişinin geçici olarak şuurunu ve duruşunu kaybetmesi durumu bayılmanın tanımı olarak yapılmaktadır. Bayılmanın kendisi direkt bir rahatsızlık değildir. Ancak bir çok rahatsızlığın bulgusu olarak bayılma gözlenebilir.

Bayılma Nedenleri Nelerdir?

Her zaman bayılmanın altında yatan neden belli olmayabilir. Psikolojik etkenler, uzun süreli açlık, aşırı yorgunluk gibi basit sebeplerden de bayılma şikayeti baş gösterebilmektedir. Bu tarz bayılmalar, geçici bayılmalardır ve altında yatan herhangi bir rahatsızlık söz konusu değildir. Bu şekildeki bayılmalar, tıp dilinde senkop olarak ifade edilir.

Senkop yani geçici bayılmalar dışında ciddi rahatsızlıkların bulgusu olarak da bayılma şikayeti görülebilir.

Kalp Krizi ve Kalp Rahatsızlıkları

İlk olarak kendini göğüste bıçak gibi tabiri ile ifade edilen ani ağrılarla gösteren kalp krizinin pek çok bulgusu mevcuttur. Omuzlarda- kollarda-çenede ağrı ve uyuşmalar, nefes alışverişi sırasında zorlanma, baş dönmesi, terleme ve bayılma kalp krizinin belirtileri arasındadır.

Kalp krizi dışında kalp yetmezliği gibi başka rahatsızlıkların da belirtisi olarak bayılma gözlenebilmektedir. Sık tekrar eden baygınlık söz konusuysa, muhakkak uzman doktora gidilmelidir.

Kafa Travmaları

Kafa bölgesi dışarıdan gelebilecek travma etkenlerine gayet müsaittir. Bu yüzden kafaya darbe alınması durumuna sık rastlanır. Bu bölgeye alınan sert darbe veya hasarlar, kafada ağrının yanı sıra kişinin baygınlık geçirmesine sebebiyet verebilir. Böyle bir durumda daha ciddi sağlık sorunlarının olup olmadığının anlaşılması adına, sağlık kuruluşuna gidilmesi önerilir.

Sara(Epilepsi) Nöbeti

Vücudun yönetim merkezi olarak bilinen beyin, vücuttaki tüm sistemlerin kontrolünü ve yönetimini sağlamaktadır. Beyinde yer alan milyonlarda nöron bulunmaktadır. Bu nöronlarda(beyin hücrelerinde) arasındaki elektriksel bağlantılarda yaşanabilecek kesintiler, anormallikler epilepsi (sara) nöbetine sebebiyet verir.  Epilepsi, nörolojik bir rahatsızlıktır. Bayılmanın altında yatan neden; geçirilen sara nöbeti olabilir.

Kan Şekeri Düşüklüğü

Gün içinde vücudun ihtiyacı olandan daha az glikoz alınması, kan şekeri düşüklüğüne sebebiyet verebilir. Genellikle dengesiz ve sağlıksız beslenme programları akabinde görülmektedir. Uzun süreli açlık ve yorgunluk durumunda kan şekeri düşüklüğüne bağlı olarak bayılma gözlenebilir.

Bayılma şikayeti kalp ve beyin rahatsızlıklarıyla ilgili olabileceğinden, kesinlikle göz ardı edilmemelidir. Ayrıca bayılma ile birlikte kasılma söz konusuysa, derhal uzmana gidilmesi tavsiye edilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ