Bebeğim Sürekli Uyuyor

  • 22 Şubat 2018
  • 6.427 kez görüntülendi.
Bebeğim Sürekli Uyuyor

Bebeklerde uyku düzeni, neredeyse birkaç ayda bir değişiklik gösterebilir. Yeni doğan bebeklerde, günün büyük çoğunluğu uyuyarak geçer çünkü bebeğin gelişimi için bünyesinin buna ihtiyacı vardır. Aynı şekilde bebek, farkında olmadan ve doğal bir süreç olarak dünya ile uyum sağlama çabasına girer. Bu durum genel olarak ilk üç ay devam eder.

Üçüncü aydan sonra, uyku düzeni söz konusu değildir. Genel olarak yine uyku süresi fazla olur ancak bebeğin gece ve gündüz uykusunda saat olarak çeşitli değişimler söz konusu olabilir. Bu süreçte birkaç ay devam eden bebek, beşinci ya da altıncı aylarında düzenli bir uyku düzeni yakalarlar. Bebeğin rahatsız eden bir sorunu yoksa toplamda genel olarak 12- 14 saat arasında uykusu devam edecektir.

Aylar geçer ve bebek büyümeye devam eder. Bu süre içinde de gündüz uykusu kısalık ve gece uykusu daha da artış gösterir. Özellikle yaşını alan bebeklerde genel olarak gece uykusu kesintisiz hale gelir. Ya da yalnızca acıktıklarında uyanacak şekilde uyurlar. Gece uykusu bebekler için hayati önem taşır. Bu uyku sayesinde büyümelerine yardımcı olan hormonlar harekete geçer.

Bebeğin Sürekli Uyuması Normal mi?

Bazı bebeklerde hiçbir rahatsızlık belirtisi olmasa da, sürekli ya da çok uzun saatler uyku durumu da söz konusu olabilmektedir. Uyku, insan yaşamı için son derece önemli iken bu durum bebekler için çok daha büyük bir önem arz eder. Her ne kadar aydan aya bebeklerin uykuya olan gereksinimi azalsa da, bazen durum tam tersi de olabilmektedir. Sürekli uyku için bebek muayene ettirildiğinde bir sorun ortaya çıkmamış ise, bu durumda endişelenmeye gerek yoktur. Bazı bebekler, iki üç yaşına kadar gündüz uykusu da uyuyabilmektedir. Bu durum tamamen hormonsal yapı ve bebeğin fizyolojik yapısı ile alakalıdır.

Bebeğin Çok Uyuması

Bebekte ışığa karşı hassasiyet ve çok uzun saatler boyunca uyuma problemi ortaya çıkabilir. Aynı şekilde sürekli olarak uyuyan bir bebekte, ciddi bir sağlık sorunu da söz konusu olabilmektedir. Bebek yeni doğan konumunda ise kan şekerinde düşüş sonucunda uykuları çok uzun devam edebilmektedir. Bebeğin uyandırılarak emzirilmesi, uyku düzeninin sağlanmasına etkili olacaktır.

Doğal gelişim sürecinde, bebeğin olduğundan çok daha fazla uyuması, hastalık olasılığını akla getirir. Sürekli olarak uyuyan bebekte;

  • Vücut ısısının yükselmesi,
  • Bulantı ve sürekli kusma,
  • Bıngıldakta değişiklikler,
  • Işığa bakamama ya da ışığa karşı belli bir hassasiyet meydana geliyorsa, bu durum menenjit rahatsızlığına işaret ediyor olabilir.

Yukarıda sayılan belirtilere ek olarak bebekte bilinç kaybı, etkiye tepki vermeme, hiçbir şekilde ışığı gözleriyle takip edememe, bir cismi gözleriyle takip edememe, iştah kaybı, aç olmasına rağmen meme emmeme gibi sorunlar söz konusuysa bebek acilen uzman bir doktora götürülmelidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ