Bebeklerde Demir İlacının Kullanımı

  • 28 Kasım 2017
  • 2.988 kez görüntülendi.
Bebeklerde Demir İlacının Kullanımı

Demir minerali insanın yaşamsal fonksiyonunu sağlayan kanda bulunur. İnsan bedeni ve özellikle çocuk gelişimi için demir önemli bir rol oynamaktadır. Örneğin çocuklar 2 yaşına kadar beynin gelişmesini demir minerali sağlar. Ayrıca demir organlara oksijen taşır ve vücudun çöpü diye bilinen karbondioksit atımını sağlar. Kısacası organlara nefes aldıran şey demirdir.

Vücuttaki demir eksikliği ise kansızlığa sebep olur. Bu durum bebeklerde ise daha dikkate değer hale gelir. Çünkü her doğan bebek aynı zamanda gelişim sürecine başlamış demektir. Demir eksikliği, büyüme motor gelişiminde, bağışıklık ve sindirim sisteminde, davranış fonksiyonlarında önemli değişikliklere sebep olur. Ayrıca iştahsızlık, uykusuzluk ve zeka düzeyinde gerileme gibi sorunlar da oluşabilir.

Bebeklerde Demir Takviyesi Gerekli Midir?

Normal bir şekilde doğan ve sağlıklı beslenen annelerden doğan bebeklerin genellikle ilk 6 ay demir takviyesine ihtiyacı olmamaktadır. Çünkü bebek gerekli olan demirin bir kısmını anne karnında depolamışken, diğer kalanını anne sütüyle alacaktır. Anne sütü almayan bebeklerde ise formül mamalar sayesinde bu destek sağlanır. 6. aydan sonra ek gıdalara başlayan bebek demir tavsiyesini bu gıdalardan sağlar.

Lakin buna rağmen bebekte demir eksikliği görülüyorsa, önce bir doktora gidilmelidir. Kan değerlerine, bebeğin ay ve kilosuna göre doktor gerekli tedaviye başlayacaktır. Anneler kendilerince demir takviyesi yapmamalı çünkü demir fazlalığı da bebekte zehirlenmeye sebep olabilir. Kesinlikle dikkatli olunması gereken bir konudur.

Demir eksikliği yaşayan bebeklerin tedavisi 4. aydan başladığı bilinse de bu yanlış bir durumdur. Hem doktorlar hem de araştırmalar bu ayda başlanılan ilaç/damla tedavisinin ciddi riskler taşıdığını söylemektedir. Gelişimde gerilik ve kronikleşen ishal bu risklerden bazılarıdır.

Ama bazı kaynaklara göre ise 4. aydan sonra bebeğin hızla büyümesi sebebiyle demir eksikliği riski arttığından başlanması uygun görülmektedir. Bu durumda en iyi çözüm hekiminizin tam teşekküllü bir kan testi sonucuna göre tedaviye yön vermesidir. Özel durumlar dışında 6.aydan sonra ek gıdalar ve damlalar ile demir takviyesine başlanır. Bu damla bebeklerde ağızdan verilir ve dişle temas etmemesi sağlanır. Bebeklerde demir ilacının tam olarak ne zaman başlanacağı ve ilaç alımının gerekli olup olmadığı gibi detaylar için kesinlikle uzman doktora danışılmalı ve kulaktan dolma bilgilerle hareket edilmemelidir.

Demir Eksikliği Olan Bebeklerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Öncelikle şu her zaman hatırlatılmalıdır ki anne sütü en az ilk 6 ay alınmalıdır. 6 aydan sonra ek gıda alınsa bile anne sütüne devam edilmelidir. Ayrıca 1 yaşına kadar bebeklere inek sütü verilmemelidir. Verilmeye başlandığında ise günde 2-3 bardağı aşmamalıdır. Bu durum demir eksikliğinin sebeplerinden biridir. Çünkü inek sütünün içerdiği demirin sadece yüzde 10’u emilmektedir.

Demir içeren besinleri tanımak ve ona göre gıda takviyesi yapmak önemlidir. Pekmez, kuru üzüm kuru kayısı gibi kurutulmuş meyveler, yumurta, patates gibi gıdalar önemlidir. Çocuğun aylık gelişimine uygun bir şekilde belki de doktor tavsiyesi alınarak bir besin-gıda listesi hazırlanabilir. Eğer bebeğiniz ya da çocuğunuz demir ilacı/damlası kullanıyorsa, ilaç ile birlikte portakal suyu yararlı olabilir. İlaç/damla sonrası ilk 30 dakika yoğurt verilmemelidir. 30 dakikadan sonra verilebilir. Besin ve ilacın birlikte verilmesi ilaç emilimini azalttığı için uygun değildir.

Demir ilacı alımı sonucunda kakada siyahlık, kabızlık, kusma, dili dişi boyama gibi sonuçları olsa da bu etkiler geçicidir. Korkulacak şeylere de sebep olmazlar. Ama bunlar için ilaç alımını kesmek doğru olmaz. Her zaman iyileşme süreci desteklenmelidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ