Bebeklerde Dilde Siyah Leke

  • 05 Temmuz 2017
  • 20.658 kez görüntülendi.
Bebeklerde Dilde Siyah Leke

Dil sağlığı için kişinin öncelikli olarak ağız sağlığına özen göstermesi gerekir. Diş, diş eti hastalıkları ve ağız içi hastalıklarından kaynaklı olarak bazen dilde oluşan hastalıklar meydana gelebilir. Bu hastalıklar dilde şişlikler, renk değişiklikleri, tat duyusunda bozukluklar, dilde renk değişimi, ağrı ve acılar olabilir. Temel sebebin anlaşılması için tanının uzman hekim tarafından koyulması ve onun ardından tedaviye başlanması gerekir.

Yetişkin bir bireyden ayrı olarak bebeklerde ağız içi sağlığın oluşacak sıkıntılar ya sıvı eksikliğinden, ağız kuruluğundan ya da yanlış beslenmeden ötürü oluşabilir. Bu nedenle annenin bebeğin beslenmesine özen göstermesi gerekir.

Bebeklerde ya da yetişkinlerde dilde oluşan renk değişiklikleri siyahlaşma, gri renklere kaçma olarak gözlenebilir. Siyah noktalar olarak yayılmış olan lekelerin dilde nerede yoğunlaştığı ve ne zamandan beri var olduğu önemlidir. Bazı noktalar ortada toplanmış ve ortadan yanlara doğru yayılıyor olabilir. Ya da bu lekeler dilin yan taraflarından başlayarak ortaya doğru birikiyor orada yoğunlaşıyor olabilir. Hastanın tedavi için doktora gittiğinde bunun hakkında bilgilendirmesi gerekir. Ağız içi siyahlaşmaların nedeni çeşitlilik gösterir ve doktor kontrolünde tedavisi gerekir.

Dilde Siyah Leke Neden Olur?

Ölü Hücre Birikmesi

Dil üzerinde bulunan mukozal tabakada papillaların zarar görmesi ile o bölgede zamanla ölü hücreler birikebilir. Biriken ölü hücreler kimi zaman gri kimi zaman da siyah noktalar, benekler, yüzeyler oluşturabilir. Dil üzerindeki bu oluşumların tedavisi için uzman hekim tarafından mutlaka kontrolü gerekir. Bebeklerde genelde bu sebepten ötürü siyahlanmalar gözlenmez. Fakat yetişkinlerde bu bir sebep olabilir. Papillada hissizleşme olur, tat alamama durumu gerçekleşir.

Sigara İçmek

Sigara ya da dumanlı bazı bağımlılık yapan maddelerin kullanımı ile ağız sağlığı bozulur. Özellikle de ağız kuruluğuna neden olan, papillaya zarar veren bu maddeler kişide dilde siyahlaşma sebebi olabilir.

Gargara Kullanımı

Kişinin çok sık gargara kullanması ya da sağlıksız bazı diş temizleme sularının kullanılması durumunda dilde siyahlaşma olabilir. Mentol, peroksit, astringent gibi okside edici ajanların kullanımı ile dilde yıpranmalar ve bazen renk değişimleri olur.

Ağız Bakımı Eksikliği

Dişlerde ve diş etinde, ağız içinde iltihaplı hastalıklar, çürükler var ise bu durum ağız bakımının iyileştirilmemesi durumunda daha da ilerleyebilir ve kişinin dilinde kararmalara neden olur.

İlaç Yan Etkisi

Bizmut içeren ilaçlar başta olmak üzere bazı dil papillalarına zarar veren ve ağız içindeki faydalı bakterilere zarar veren ilaçlar dilde kararmaların sebebi olabilir.

Ağız Açık Uyumak

Ağızda kuruluğa sebep olacak olan ve dışarıdan gelecek her türlü mikrobu papillada biriktirecek olan bu yanlış uyuma şekli sebebi ile kişide dilde kararmalar gözlenebilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ