Bebeklerde Hapşırık

  • 16 Mart 2017
  • 2.736 kez görüntülendi.
Bebeklerde Hapşırık

Hapşırma, alınan havanın akciğere dolması neticesiyle istem dışı olarak burun mukozasındaki tıkanıklığı giderme ve vücudun yabancı maddeleri dışarı atma eylemidir. Çocuklarda dahil olmak üzere bir çok kişide sıklıkla rastanılan bir durumdur.

Çocuklarda ve bebeklerde hapşırma eylemi burun mukozasının daha dar olmasından kaynaklı, herhangi bir alerjene maruziyet veya soğuk algınlığı gibi tipik sebepler neticesinde yaşanabilmektedir. Bu durumlarda çocukların bağışıklık sistemi daha zayıf olduğundan dikkatli olunması gerekmektedir. Özellikle yeni doğan bebeklerde solunumla alınan havanın akciğerlere daha az iletilmesi ve bağışıklık sisteminin oldukça zayıf olması dışarıdan gelen mikroplara veya yabancı maddelere karşı vücudun çok daha fazla hassasiyete sahip olması demektir. Böyle durumlarda anne ve babaların çok daha dikkatli davranmaları gerekmektedir.

Çocuklarda Hapşırık Nedenleri Nelerdir ?

  • Çocuklarda hapşırma, belirli dönemlerde ve sık rastlanılıyorsa alerjen kaynaklı olabilir. Özellikle bahar aylarında hapşırmanın şiddetlenmesi mevsimsel alerjik rinit belirtisi olmaktadır.
  • Soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlarda hapşırmanın yanı sıra şiddetli ateş, burun akıntısı, genizde tıkanma gibi durumlarda yaşanabilmektedir. Çocukların bağışıklık sistemi daha zayıf olduğu için bu tür hastalıkların oluşma riski yüksektir.
  • Bunların dışında çocuklar dışarıda toz, kum, tüyler gibi burun tıkayıcı etmenlere daha sık maruz kalmaktadır. Burnun bu tür yabancı maddelerle tıkanması sonucunda vücut bu yabancı maddeleri dışarı atması için refleks olarak hapşırma eylemini gerçekleştirmektedir.

Çocuklar Hapşırıktan Nasıl Korunulabilir? Tedavi Nasıl Uygulanır?

  • Alerjene maruziyet sonucu oluşan hapşırmalarda, alerjenden veya toz, tüy gibi yabancı maddelerin çok olduğu yerlerden uzak durulması, pencerelerin rüzgarlı havalarda toz, polen, tüy gibi maddelerin ev içerisine dolmasını önlemek için çok fazla havalandırılmaması gerekmektedir. Tedaviye bakılacak olursak öncelikle sağlık kuruluşundan alerji testleri yaptırılarak hangi maddeye karşı alerjinin olduğu tespit edilir ve alerjene bağlı uygun tedavi yapılır.
  • Çocuklarda soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlardan kaynaklı hapşırmalarda, burun tıkanıklığı varsa 6 yaş ve üstü çocuklarda burun spreyleri kullanılabilir. Böyle durumlarda soğuk havalarda çocuğun sıcak tutulmaya çalışılması, sağlıklı ve dengeli beslenme, vitamin takviyesi gibi yöntemlerle çocuğun bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi hedeflendirilir.
  • Yeni doğan bebeklerde burunun çok küçük olmasından kaynaklı damarların dar olması, burun tıkanıklıklıklarının sık yaşanmasına neden olmaktadır. Böyle durumlarda hapşırık normal olarak çok rastlanır. Bu gibi sebeplerden kaynaklı hapşırıklar bir süre sonra büyüme ve gelişme ile kendiliğinden geçme eğilimindedir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ