Bebeklerde İlaç Alımından Sonra Kusma

  • 14 Aralık 2016
  • 24.873 kez görüntülendi.
Bebeklerde İlaç Alımından Sonra Kusma

Bebeklerde çeşitli rahatsızlıklarının tedavisinde bir takım ilaçlar(antibiyotikler, ateş düşürücüler) kullanılabilmektedir. Uzman doktorlar tarafından ilacın dozajı, bebeğin kilosuna göre ayarlanmaktadır. Anne ve babaların da bebeğe ilaç verirken, doktorun uygun gördüğü doza dikkat etmesi büyük önem taşımaktadır. Aksi durumda yani bebeğe normalden fazla dozda ilaç verilmesi, bebeğin zehirlenmesine neden olabilmektedir.

Bebek İlaç İçtikten Sonra Kusarsa Ne Yapılmalı?

İlaç içildikten kısa süre sonra kusma gözleniyorsa, ilaç vücuda etki etmemiş olabilir. Böyle bir durumda ilacın tekrar alınması gerekli görülebilir. Yetişkinlerde bu konuda daha rahat hareket edilebilse de, bebeklerde temkinli olmakta fayda vardır. Bebeğe tekrar tekrar ilaç verilmesi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğinden, bebek kustuktan sonra ilaç verilip verilmemesi hakkında mutlaka uzman doktora danışılmalıdır.

Uzmanlar tarafından genellikle ilacın bebek kustuktan yarım saat sonra tekrar verilmesi önerilir. Ancak bu konuda doğru bilgi için kesinlikle danışılmalı. İlaç verilmesinin yanı sıra tekrar olası kusmayı önlemek adına aşağıdaki yöntemler uygulanabilir.

  • Karın bölgesinde sıcak su torbası uygulanabilir
  • Bebek kustuktan sonra ağzındaki kusmuk parçalarının temizlenmesi, tekrar kusma ihtimalini önleyicidir.

Eğer bebek tekrar tekrar kusuyorsa, doktor kontrolü altında tedavide farklı bir ilaca geçilmesi gerekli görülebilir. Daha detaylı ve doğru bilgi için uzman doktora başvurulması önerilir.

Bebekler Neden Kusar?

Yetişkinlerde gözlenebilen mide bulantısı ve kusma şikayetleri bebeklerde de görülebilir. Bu problemler direkt olarak rahatsızlık değil, başka bir takım hastalıkların bulgusu olarak değerlendirilmektedir. Kusmanın altında yatan nedenin doğru tanısı için uzman doktora gidilmesi tavsiye edilir.

  • hali hazırda kullanılan ilaçların yan etkisi olarak bebekte kusma görülebilir
  • enfeksiyonel rahatsızlıklar(bağırsak enfeksiyonu, boğaz enfeksiyonu ve üst solunum yolu enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonu gibi)
  • ortam kirliliği
  • bebeğin zehirlenmesi
  • bağırsaklarda tıkanıklık
  • çeşitli metabolik hastalıklar kusmaya neden olabilir

Bebeğin kusma şekli ve kusmuk rengi, problemin altında yatan nedeninin saptanmasında önemli detaylardır. Kusmuğun yeşil olması; bağırsak rahatsızlıklarını işaret ediyorken, kahverengi olması; üst solunum yolu enfeksiyonlarının veya mide sorunlarının habercisi olabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ