Bebekte İlk Önce Azı Diş

  • 14 Aralık 2016
  • 17.940 kez görüntülendi.
Bebekte İlk Önce Azı Diş

Bebeklerin diş çıkarma evresi genellikle hafif ateş, huzursuzluk ve uyku düzensizliği gibi belirtilerle baş göstermektedir. Diş çıkarttıklarının en belirgin belirtisi ise bebekteki salya artışıdır. Bu evre anne ve baba için her ne kadar heyecan verici olsa da, bebek için bir o kadar zorlu ve huzursuz bir süreçtir.

Bebeklerde genel olarak 5. ay ile 9. ay arasında süt dişlerin çıktığı görülmektedir. Ancak kimi zaman bu süre gecikebilmekte, bebeğin 15. ayına kadar diş çıkarmaması gözlenebilmektedir.

Bebeklerde İlk Diş Nereden Çıkar?

Bebeklerde ilk olarak alt ve üst kısımdaki kesici dişler çıkar. Ardından sağ ve sol yanlardaki kesici dişler çıkar. Bunlardan sonra azı dişleri de çıktıktan sonra da köpek dişlerinin çıkması beklenir. Fakat diş çıkarma dönemi değişebildiği gibi bebekte ilk çıkan dişlerde de değişiklik olabilmektedir. Kimi zaman bebekte ilk önce azı dişin veya köpek dişin çıkması gibi durumlar meydana gelebilmektedir. Azı ve köpek dişlerin çıkma evresi diğer dişlere göre daha zorlu ve sancılı olabilmektedir. Böyle bir durumda endişe edilmemeli, konuyla ilgili uzman doktora danışılmalıdır.

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

  • En bariz diş çıkarma belirtisi, tükürük(salya)  salgısındaki artıştır
  • sürekli huzursuzluk hissi ve uyuyamama
  • hafif ateş
  • dişin çıkmaya çalıştığı bölgede hafif şişlik ve ağrı

Diş Çıkaran Bebeği Rahatlatmak için Neler Yapılabilir?

Bebeğin diş çıkartma evresini rahatlatmak için ebeveynler tarafından bir takım basit yöntemler uygulanabilir.

Diş Kaşıyıcıları

Diş çıkartan bebekler, diş eti ağrısını dindirebilmek ve rahatlamak için sürekli çiğneme ihtiyacı duyarlar. Bunun için diş kaşıyıcıları kullanılabilir. Diş kaşıyıcı oyuncakların serin olması bebeği rahatlatıcıdır. Bu dönemde anne ve babalar tarafından en çok tercih edilen yöntem, diş kaşıyıcılarıdır.

Serin Besinlerle Beslenme

Bebeğin diş çıkarma sürecini kolaylaştırmak için beslenmesinde serin besinlerin olması tavsiye edilir. Serin besinler damak bölgesini rahatlatarak, bebeğin kendini daha rahat hissetmesini sağlar. Bebeğe çok soğuk besinlerin verilmemesine özen gösterilmelidir.

Bebeği bu süreçte rahatlatmak için bilinçsizce ilaç kesinlikle verilmemelidir. Eğer bu evre çok zorlu geçiyorsa, uzman doktora başvurulmalı ve doktor gerekli görürse ilaç kullanılmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ