Bebekte Salya

  • 06 Mart 2018
  • 2.137 kez görüntülendi.
Bebekte Salya

Bebeklerde salya salınımı oldukça fazladır. Ağızdan fazla su gelmesi olarak görülen salya akıtılmasında birçok farklı neden yer alır. Neredeyse tüm bebeklerde görülen bir durum olan salya, kötü bir görünüme yol açmaz ve genel olarak ciddi bir sağlık sorununa da işaret etmez. Annelerin, ebeveynlerin bu dönemde bebeklerinin salyasını silmek için sürekli olarak yanlarında temiz bir bez bulundurması gereklidir. Bu şekilde topluluk içinde bebeğin salya akıtması durumunda hemen o temiz bezin kullanımı yapılabilir.

Bebeklerde salya oluşumu birçok farklı etkene bağlı bir biçimde ortaya çıkmaktadır. Ebeveynlerin bu tarz bir sorun ile telaşa kapılmasına gerek yoktur çünkü salya her bebekte görülen bir etkendir.

Bebekte Salya Oluşumu

Bebeklerde salya oluşumu çok sık görülür. Bu durum bebeklerin kendine has yapılarından kaynaklanan bir durumdur. Bebeklerin ağzından gelen salya asla pis bir ürün değildir. Bebeklerde salya oluşumu birçok nedene bağlı bir biçimde ortaya çıkar ve bu durum oldukça normal bir süreçtir. Kişinin bebeği salya akıtıyor diye telaşa kapılmasına ya da bu durum karşısında doktora gitmesi için herhangi bir sebep yoktur. Salyanın farklı renkte ve kıvamda olması durumunda ise ebeveyn doktora danışmalı ve bilgi almalıdır.

Bebekte Salya Oluşumu Neden Olur?

1-)Reflü

Reflü, mide asidi nedeniyle çoğu yetişkinde meydana çıkan bir sağlık sorunudur. Reflü yalnızca yetişkinlerde görülen bir sağlık sorunu değildir. Reflü bebeklerde de sık görülen bir durumdur. Reflü oluşumunun en sık görülen belirtileri arasında salya akması da yer almaktadır. Reflü bebeğin yemek yemesinde ve yutkunmasında sorunlar yaratabilir. Bu nedenle tedaviye öncelik verilmelidir.

2-)Enfeksiyon

Bağışıklık sistemi zayıf olan bebeklerde enfeksiyon riski oldukça yüksektir. Enfeksiyon kapmış bebeklerde salya oluşumu sıklıkla gözlenir. Bu durumda bebeklerin doktor tarafından tedavi edilmesi ve önerilen tedavi yöntemine uygun hareket edilmesi oldukça önemli bir konudur.

3-)Sindirim

Bebeklerde salya oluşumunun diğer bir nedeni de sindirim sisteminin rahatlatmasıdır. Tükürükler mide asitini düzenlediği için sindirimin rahatlamasına da yardımcı olabilir.

4-)Diş Çıkarma

Diş çıkarma dönemi bebeklerde oldukça ağrılı geçen bir süreçtir. Bu süreçte bebekler çok huysuz olur. Diş çıkarma esnasında bebeklerin salya salgılaması çok daha üst bir noktaya taşınır. Telaşa gerek yoktur.

Bebekte Salya Oluşumu Nasıl Tedavi Edilir?

  • Bebeklerde salya oluşumunu önleyebilmek için salyanın neden olabileceği enfeksiyon ve bakteri gibi sağlık sorunlarının tedavisine önem verilmelidir.
  • Salya sorununa iyi gelen diğer bir yöntem ise emzik alışkanlığının bırakılmasıdır.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ