Bel Ağrısı ve Kolda Uyuşma

  • 06 Mart 2017
  • 7.874 kez görüntülendi.
Bel Ağrısı ve Kolda Uyuşma

Bel ağrısı ve kolda uyuşma şikayetlerinin bir arada baş göstermesi, aynı nedenden kaynaklı olabileceği gibi birbirinden bağımsız nedenlerden ötürü de görülebilir. Bel ağrısı, kol ve bacak ağrısı-uyuşması şikayetlerinde genellikle hemen panik ve endişe duyulur. Endişenin esas nedeni; şiddetli bel ağrısı, bacak ve kol ağrısı, uyuşması şikayetlerinin bel fıtığıyla ilintili olabileceği ihtimalidir. Ancak bel ağrısı ve kolda hissedilen karıncalanmalar(uyuşmalar) her zaman fıtık göstergesi değildir. Şikayetlerin altında yatan esas nedenin doğru tahlili ve tetkiki için mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

İlk olarak bel fıtığı rahatsızlığının bulgularını ele alalım.

Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Omurga sistemine destekle görevli kemiklerin arasında diskler bulunur. Omurgalar açısından oldukça faydalı(destek ve esneklik sağlama gibi) önemli işlevleri bulunan disklerin bulundukları yerden oynaması, kayması akabinde fıtık rahatsızlığı baş gösterir. Halk arasında en sık karşılaşılan fıtık rahatsızlıklarından biri bel fıtığıdır.

Bel fıtığı her zaman belirtiyle kendini belli etmese de, genellikle kendini ağrı ve çeşitli şikayetlerle gösterir.

  • Şiddetli bel ağrısı. Aniden ve sancılı ağrılar şeklinde belirir. Hareket ederken ağrı şiddetlenebilir ve kişinin gündelik işlerini yapmasına engel olabilir.
  • Diskin kaynaması, yerinden oynaması akabinde sinirlerin üzerine baskı uygulayabilir. Bele yakın sinir köklerine uygulanan baskı ise kol, bacak ve kalça bölgelerinde uyuşmaya sebebiyet verebilir.

Bel ağrısı ve kol uyuşması şikayetleri genellikle birbirinden farklı sebeplerden kaynaklanmaktadır. Şikayetlerin nedenlerini ayrı ayrı ele alacak olursak;

Bel Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Yürürken, koşarken veya otururken dahi bel bölgesi aktif olarak görev almaktadır. Bu bölgede hissedilen ağrılar, kişinin gündelik yaşamdaki işlerini yapmasına engel olabilmekte ve hareketlerini büyük ölçüde kısıtlamaktadır. Bel ağrısı akıllara ilk olarak fıtık rahatsızlığını getirse de, altında yatan pek çok neden olabilir.

Travma Etkenleri

Bel bölgesine alınabilecek darbe veya hasar etkenlerine bağlı olarak bel bölgesinde ağrı belirebilmektedir. Yanlışlıkla sert bir zemine çarpılması veya direkt olarak bele sert-ağır cisimle darbe alınması akabinde belde ağrı ve şişlik belirebilir. Ağrının şiddeti alınan darbenin ne denli olduğuyla ilgili olsa da, her ihtimale karşı uzman doktora başvurulması tavsiye edilir.

Yanlış Oturuş Pozisyonları

Bel rahatsızlıklarının başlıca nedenlerinden biri yanlış oturma pozisyonudur. Özellikle bütün gün bilgisayar başında çalışan kişilerde kambur oturma veya belinin üstüne doğru oturma gibi vakalara sık rastlanır. Yanlış oturuş pozisyonu bel bölgesindeki kasların gevşek pozisyon almasına sebebiyet vererek bel fıtığı ve bel ağrısı gibi pek çok şikayete zemin hazırlar.

Aşırı Kilo

Vücut ağırlığının büyük bir kısmını bacaklar ve bel bölgesi üstlenmektedir. Vücut ağırlığının fazla olması durumunda bele binen yük fazla olacağından bel ağrısı baş gösterebilir. Hem sağlıklı yaşam hem de olası bel rahatsızlıklarını önlemek adına ideal kiloda kalmakta yarar vardır.

Diğer Etkenler

  • Bel fıtığı,
  • Aşırı stres veya endişe(psikolojik etkenler),
  • Kireçlenme,
  • Kemik erimesi(osteoporoz)

Kol Uyuşması Nedenleri Nelerdir?

Kolda uyuşma, karıncalanma hissi tek kolda olabileceği gibi ikisinde birden de gözlenebilir. Başlıca nedenleri aşağıda belirtilmiştir;

  • Sinir hasarı: Duyu iletiminden sorumlu sinirlerde oluşabilecek hasar, uyuşmanın en bilindik nedenlerinden biridir.
  • Vitamin eksikliği: Dengesiz ve sağlıksız beslenme düzeninin sonucu olarak vitamin eksikliği baş gösterir. Yeterince vitamin alınmamasına bağlı olarak karıncalanma ve uyuşma şikayetleri oluşabilmektedir.
  • Sinir hasarı,
  • Travma Etkenleri: Kol bölgesine alınan darbe veya hasara bağlı olarak kolda uyuşma, karıncalanma ve ağrı şikayetleri belirebilir.

Bel ağrısı ile birlikte kolda uyuşma şikayetinin gözlenmesi ciddi sağlık sorunlarının göstergesi olabileceğinden, doğru tetkik ve tedavi yöntemi için mutlaka uzman doktora gidilmesi tavsiye edilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ