Boğaz Şişliği ve Öksürük

  • 28 Aralık 2017
  • 8.833 kez görüntülendi.
Boğaz Şişliği ve Öksürük

Özellikle kış aylarında ortaya çıkan boğaz şişliği ve öksürük, can sıkıcı ve kişinin motivasyonunu düşüren iki durumdur. Boğazda meydana gelen şişlik, keyifsiz ve halsiz bir dönem yaşanmasına zemin hazırlar. Öksürük ise boğazdaki şişlikle birlikte ortaya çıkar ve önlem alınmaz ise kronik bir hale gelebilir.

Özellikle öksürüğün kuru öksürük olarak tabir edilen bir durum olması, tehlikeli bir durum olmadığının da göstergesidir. Boğaz şişliğinin sonrasında iki haftaya kadar öksürük devam edebilir. Ancak iki haftayı aşan bir öksürük söz konusuysa, bu durum daha ciddi bir rahatsızlığa ve hatta muhtemel olarak da bir akciğer rahatsızlığına işaret ediyor olabilir.

İçeriğin devamında boğaz şişliği ve öksürük tedavi yöntemleri ayrı ayrı ele alınmaktadır.

Boğaz Şişliği ve Tedavisi

 

  • Boğaz şişliğinin en yaygın sebebi soğuk algınlığıdır. Kişinin terlediğini fark etmeyerek soğuması, özellikle kış aylarında çeşitli nedenlerle soğuğa maruz kalma gibi nedenler ile ortaya çıkan soğuk algınlığında, boğaz şişmesi de görülür. Soğuk algınlığında hastalığa neden olan faktör, bakteriler ya da hastalık taşıyan virüslerdir. Kişi bünyesinde yeterince vitamin barındırmıyorsa, bünyesi tahditlere açık hale gelir ve bunun sonucunda da soğuk algınlığı kaçınılmaz bir hal alır. Günümüzde soğuk algınlığı için doktora gitmeden önce kişisel olarak vitamin takviyesi yapma, ıhlamur ya da adaçayı gibi sıcak içeceklerle hastalığı atma gibi tedaviler de ortalama seviyede işe yaramaktadır.
  • Bademciklerde iltihaplanma, son derece can sıkıcı bir durumdur ve dikkat edilip önlem alınmadığı sürece gittikçe kötü bir hal alır. Özellikle iltihaplı bademcikler, nefes ve yemek borusunu tıkadığı için nefes almak, konuşmak, yemek yemek son derece güç bir hale gelir. Bu durumda kişinin doktor tavsiyesi alması ve antibiyotik kullanması şarttır.
  • Boğaz şişmesine karşı önlem olarak, vücudun vitaminler ile desteklenmesi, terleyip soğuma gibi durumlara azami dikkat gösterilmesi, ileri seviye boğaz şişkinliklerinin ihmal edilmemesi ve muhakkak muayene olunması tedavi olarak dile getirilebilir.

Öksürük ve Tedavisi

Soğuk algınlığına bağlı olarak üst solunum yollarındaki enfeksiyonların sebep olduğu öksürük, farklı nedenlerden de meydana gelebilir. Özelikle faranjit, astım gibi ağır rahatsızlıklarda öksürüğün oluşması da kaçınılmazdır. Bunun yanında sigara kullanımı uzun süreli devam eden kişilerde kronik öksürük oluşumu da gözlenmektedir.

Ancak kişinin öksürüğü tıbbi literatüre göre ortalama 8 haftayı geçiyorsa, 8 hafta sonrasında kişinin halen öksürdüğü durumlarda bir uzmana görünmesi önerilmektedir, bir akciğer rahatsızlığı söz konusu olabilir. Soğuk algınlığından kaynaklı öksürük için bitkisel çözümler de mevcuttur. Özellikle karabiber, bal, kekik, pekmez gibi besinler buna örnek olarak gösterilebilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ