Boğaza Kılçık Batması

  • 14 Ağustos 2017
  • 9.997 kez görüntülendi.
Boğaza Kılçık Batması

Boğaza kılçık takılması genellikle halk arasında ekmek yiyerek ya da yumuşak ve yoğun kıvamlı yiyeceklerle geçirilmeye çalışılan bir talihsizliktir. Balık türlerinden özellikle kılçıkları çok olan ve ayıklanmadan yenen küçük balıklar sıklıkla bu soruna neden olur. Daha çok da tatlı su balıklarının kılçıkları daha sık ve ince olduğu için ayıklanması da zor olur.

Boğaza takılıp batan kılçık çok küçük ve ince ise halk arasında düşünülen yöntemlerle bu sorun çözülebilir. Fakat kılçık büyük ve uzunsa, çatallı ise ve kalın ise kişide boğaza zarar verebilir. Uzun süre kalması ile olduğu yerde eriyecektir. Fakat rahatsızlık vermesi nedeni ile kişinin sosyal yaşamını ve beslenmesini olumsuz etkiler. Daha büyük kılçıklar ise nefes alamamaya bile sebep olabilir. Bu yüzden kılçık varlığı hissedildikten sonra bir kaç gün içeresinde geçmez ve rahatsızlık veriyor ise mutlaka doktora gitmek gerekir.

Boğaza Batan Kılçık Nasıl Çıkarılır?

  • Küçük ve tedavisi çok zor olmayan bir kılçık ise tedavisi için halk arasında yaygın olarak bilinen yöntemler etkili olacaktır. Yani kişinin kılçık batmasının ardından ekmek çiğneyerek yutması ve onun arkasından da su içmesi işe yarayabilir. Bunun olmadığı durumlarda da kıvamlı yiyecekler alması gerekir. Buna büyük dilim bir domates örnek verilebilir.
  • Kılçık boğaza takıldı ve kişi nefes almakta zorlanıyor ise boğaza takılan herhangi bir cisimde de olduğu gibi heimlich manevrası uygulanabilir. Soluk borusuna takılan cisimlerde de uygulanan bu yöntem ilk yardım eğitimlerinde de yer alır.
  • Boğaza takılı kalmış olan kılçık yeme içme esnasında ya da durduk yere kişiye rahatsızlık veriyor, geçmiyorsa mutlaka doktora gitmek gerekir. Doktor cımbıza benzer bir araçla boğazdaki kılçığı çekip alacaktır.

Heimlich Manevrası Nedir?

Heimlich manevrası soluk alamama ve boğulma durumlarında uygulanır. Genellikle yemek yeme esnasında boğaza takılan yiyeceklerden ötürü gözlenir. Çocuklarda ise her an ağzına attığı bir yabancı cisimden ötürü de gözlenebilir. Bu nedenle heimlich manevrasına beklenmedik bir anda ihtiyaç duyulabilir.

Kişi boğazına takılan şey ile nefes almakta zorlanır, konuşamaz, bağırmak ve oksijensizlikten bir süre sonra yüzü morarır. Hala müdahale dilmediğinde de kişi bilincini kaybedip bayılarak yere yığılır. Eğer beş dakika içerisinde müdahale gösterilmezse kişinin ölümü bile gerçekleşebilir. Bu nedenle heimlich manevrası boğaza batan kılçıkla nefes alma zorluğu çekenlerde de çok önemlidir.

Heimlich Manevrası Nasıl Uygulanır?

Boğaza kılçık batması ve kılçığın çok büyük olması nedeni ile ya da yabancı cisim takılması ile nefes alamama, boğulma durumlarında uygulanması gerekir.

  • Hastayı biraz öne eğip arkasına geçilir.
  • Bir el yumruk yapılır.
  • Ellerimizi hastaya dolayıp yumruk yaptığımız elimizin üstüne diğer elimizi koyalım ve yumruyu kaburgaların arasına (göbeğin üst bölgesine) yerleştiririz.
  • Yumruğumuzu kendinize doğru ve kuvvetlice yukarıya doğru çekeriz.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ