Boyun Fıtığı ve Fitness

  • 27 Ocak 2017
  • 5.109 kez görüntülendi.
Boyun Fıtığı ve Fitness

Bel fıtığından sonra en çok karşılaşılan rahatsızlıklardan biri de boyun fıtığıdır. Fıtık; omurlar arasındaki disklerin zamanla yıpranması sonucunda baş gösterir. Sertleşen ve yıpranan disk, duyu iletiminden sorumlu sinirlere baskı uygulayarak boyun ağrısı şikayetine neden olur. Ağrı hafif veya şiddetli seyredebilir. Ağrının yanı sıra kişinin boynunu rahat hareket ettirememesi ve hareket kısıtlığı yaşaması da belirtiler arasındadır. Ağrı ve hareket kısıtlılığı kişinin gündelik yaşamını olumsuz etkileyerek, yaşam kalitesini düşürür. Ancak her boyun ağrısı fıtığa işaret etmez. Doğru muayene ve diğer bulguların da detaylı incelenmesi için mutlaka uzman doktora danışılmalıdır.

Boyun Fıtığı ve Fitness

Boyun fıtığının bir çok nedeni olsa da özellikle sporcularda yapılan ağır egzersizlerden ötürü sık görülmektedir. Boynun aniden zorlanması, ağırlık kaldırırken boynun yanlış pozisyonda hareket ettirilmesi akabinde gözlenebilir. Fıtık sorunu olan ve aktif olan sporla uğraşan kişiler, bu durumda spora devam edip edemeyeceklerini merak ederler. Bu aşamada uzmanlar tarafından gerekli fizik tedavi yönteminden önce ağır egzersizler yapılmaması önerilir. Olası ciddi sakatlanmaları önlemek için tedavi sonlandıktan sonra doktor görüşü alınarak egzersiz, spor yapmak yararlı olacaktır.

Boyun Fıtığı Belirtileri

Fıtık ilk aşamada belirti vermeyebilir. Fakat zaman içinde sertleşen disklerin sinirlere baskı uygulaması akabinde ağrıyla kendini gösterir. En yaygın belirtilerinden biri boyun ağrısıdır. Boyun ağrısı dışında aşağıdaki etkenler de rahatsızlığın bulguları arasındadır.

  • Boynu rahat hareket ettirememek(hareket kısıtlılığı),
  • Boyun tutulması,
  • Boyun bölgesinde ve kollarda ağrı,
  • Kollarda güç kaybı

Boyun Fıtığı Neden Olur?

Travma Etkenleri

Boyna alınan darbe veya hasarlar, boyun fıtığının en bilindik nedenlerinden biridir. Boynun ani şekilde hareket ettirilmesi, zorlanması veya boyuna doğru sert darbe alması neticesinde gözlenebilir. Özellikle sporla uğraşan kişilerde boynun birden döndürülmesine ve ağırlık kaldırırken boynun zorlanmasına bağlı olarak sık görülür.

Yaşlılık

Vücuttaki eklemler ve disklerde zaman içerisinde yıpranma gözlenir. Yaşlılık döneminde omurlar arasında bulunan disklerin aşınmasına, yıpranmasına bağlı olarak fıtık oluşumu gözlenebilir.

Yanlış Duruş Pozisyonu

Gövde ile kafa arasında adeta köprü görevi gören boynun uzun süre yanlış pozisyonda kalması fıtığa davetiye çıkarır. Özellikle bütün gün masa başında çalışan kişilerde yanlış duruş pozisyonuna bağlı olarak rahatsızlığa sık rastlanır. Bunu önlemek adına, doğru oturma pozisyonunda kalınmalı ve rahat koltuklar tercih edilmelidir. Koltuk ile masanın pozisyonu kişinin rahat çalışabileceği şekilde ayarlanmalıdır.

Psikolojik Etkenler

Son zamanların en büyük sorunlarından olan stres, endişe gibi psikolojik haller boyun fıtığına zemin hazırlayan etkenlerdendir. Aşırı stresli günler geçiren kişilerde, boyunda ve kaslarda fazla yük hissedilir. Direkt olmasa da uzun süreli hissedilen bu yük ve ağrılar, boyun fıtığına yol açabilir.

Rahatsızlığın bulgularından birkaçı görülür görülmez, ihmal edilmemeli ve mutlaka uzman doktora danışılmalıdır. Fıtığın altında ciddi sağlık sorunları olabileceğinden ve tedavi gerektirdiğinden, göz ardı edilmemesinde yarar vardır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ