Burun Yakılması

  • 20 Kasım 2017
  • 4.723 kez görüntülendi.
Burun Yakılması

Burun yakılması veya burun koterizasyonu, burun kanamalarının tedavisinde kullanılan bir prosedürdür. Bu prosedür yüzeysel anestezi ile yapılabilir veya genel anestezi altında bir ameliyathanede yapılabilir. Bazen bu prosedür, burun solunumunu iyileştirmek için diğer prosedürlerle (örn. Sinüs cerrahisi, burun endoskopisi) birlikte uygulanır.

Burun Kanaması Kimlerde Görülür?

Burun kanaması bireylerde yaygın olarak görülen bir durumdur. Çocuklarda burun kanaması genellikle burnun kurumasından kaynaklanır. Fakat yetişkinlerde yüksek tansiyona dair bir uyarı işareti olabilir. Burun kanaması nadiren, kanama problemi, kanser veya hatta lösemi belirtisi olabilir. Bu yüzden, devam eden, tekrarlayan veya şiddetli olan herhangi bir burun kanaması, bir doktor tarafından değerlendirilmelidir.

Burun Yakılması(Burun Koterizasyonu) Nasıl Gerçekleşir?

Burun yakılmasında iki yöntem kullanılır. Bunlar hızlı ve ağrısız yöntemlerdir. Yöntemlerden birincisinde, elektrikle ısıtılan platin bir çubuk kılcal damarları mühürlemek için burun deliğine yerleştirilir. İkinci yöntemde ise, kan dokularını kapatmak için gümüş nitrat çubuk vb. aletler kullanılarak kimyasal reaksiyonlar gerçekleştirilir.

Burun yakılması, hastanın önceden hazırlamasını gerektirmeyen küçük ve hızlı bir prosedürdür. Aşağıda burun koterizasyonunda(yakılmasında) kullanılan adımlar verilmektedir.

  • Burun deliği muayenesi: Her bir burun deliği, ışık ve spekulum ile kanamanın nedenini belirlemek için muayene edilir.
  • Kan testi: Pıhtılaşma önleyici unsurların var olup olmadığını belirlemek için burundan bir örnek alınır.
  • Lokal anestezi: Burnu uyuşturmak ve ağrıyı önlemek için burun deliklerinin içine pamukla lokal anestezi uygulanır.
  • Koterizasyon: Burun hissiz hale geldiğinde, kanama noktası ve dokuları üzerine elektrikle ısıtılmış çubuk veya gümüş nitrat çubuk yerleştirilir. Isı, kan damarlarının erimesine ve birlikte kaynaşmasına neden olur; bu da damarları sızdırmaz hale getirir ve kanamanın durmasına neden olur.

Burun Yakılması İşleminden Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

Burun yakma işlemi gerçekleştiğinde ve burun kanaması durduğunda başka bir tedavi gerekmez. Bununla birlikte, hasta tedaviden sonraki birkaç günlük süreçte burnundaki mührü zedelememeli ve burnunu kanatmamalıdır. Tedaviden sonra ilk 7 ila 10 gün içerisinde burnu hareket ettiren herhangi bir aktivite, yakılan alanın tekrar kanamasına neden olabilir. Eğer kanama tekrar başlarsa, doktorunuza başvurmalısınız.

Aşağıdaki davranışlar, tedaviden sonra burun kanama riskini azaltacaktır.

  • Mümkün olduğunca burnunuzdan nefes almayın.
  • Hapşırırken ağzınızı açık tutun.
  • Bir hafta boyunca içki tüketmeyin ve tütün kullanmayın.
  • Düzenli olarak, doktorunuzun verdiği burun damlasını kullanın.
  • Bir hafta boyunca ağır kaldırmaktan, vücudunuzu zorlamaktan ve şiddetli kardiyovasküler egzersiz yapmaktan kaçının.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ