Burun Yarası

  • 28 Kasım 2017
  • 2.734 kez görüntülendi.
Burun Yarası

Burun, insan bedeninde koklama işlevinin yanında esas görevlerinden biri olan solunum ile de vazifelidir. Böylece insanların yaşamsal fonksiyonlarının devamlılığını sağlar. Nefes alıp verme işlemi insan hayatının her anında meydana geldiği için burun çok farklı koku, bakteri ve görünmeyen maddelere maruz kalabilmektedir. Bu yüzden burun içinde ve burnun dışında yaralar görülebilir. Fakat burun yaralarında mevsimsel etkilerde bazen rol oynamaktadır. Şöyle ki mevsim değişimlerinde burun daha kolay kurur ve kuruyan burun da bakterilere karşı daha zayıf hale gelebilmektedir.

Burun Yarasının Nedenleri Nelerdir?

Özellikle burun içinde görülen yaralarda çok çeşitli sebeplere rastlanabilir. Hatta bazı yaralar vardır ki kronikleşmiştir. Bu tarz yaralar halk içinde uçuk olarak da adlandırılmaktadır. Kronik vakaların görülmediği durumlarda ise burunda şiddetli ağrı, fazla burun akıntısı, kızarıklık, kuruluk veyahut enfeksiyonel durumlar da burun yaralarının belirtileri ve nedenleridir. Ama en çok görülen sebepler ise şunlardır:

  • Soba-Klima- Vantilatör: Yaz aylarında klima ve vantilatör, kış aylarında ise soba ve kalorifer gibi ısıtıcıların havayı aşırı kurutma etkilerinden ötürü insanlarda ağız, burun ve göz kuruluğuna sebep olmaktadır. Bu durumun uzun süre devam etmesi halinde kuruyan yerlerde yaralara da sebep olmaktadır. O yüzden bu tarz yerlerde, suluk veya havaya nem salabilecek başka eşyalar da bulunmalıdır.
  • Hava Kirliliği ve Egzoz Dumanı: Özellikle toplu taşımanın fazla olduğu, fabrika gibi sanayi merkezlerinin yoğun bulunduğu veyahut kömür vesaire gibi fosil yakıtların çokça tüketildiği bölgelerde insan sağlığı üzerinde olumsuz etkilere rastlanmaktadır. Çünkü havaya salınan zehirli gaz ve hava atıklarının insan burnunda da yaralara sebep olduğu görülmüştür. O yüzden bunu engellemek için bir maske kullanılabilir ya da çevreyi daha temiz kullanabiliriz.
  • Oda Spreyi- Parfüm- Kokulu Mum: İyi kokmak herkesin hakkıdır. Evimiz, arabamız, bedenimiz kısacası yaşamı paylaştığımız her alan güzel koksun isteriz. Lakin bu tarz ürünlerin içerisinde her daim zararlı gaz ve maddelerin de bulunması sebebiyle burunda hassasiyetlere sebep olabilir. Bu kokuların aşırı ve sürekli kullanımı da burunda yaralara neden olmuştur. Bu konuda daha duyarlı olup uygun ölçüler içerisinde bu ürünleri kullanmak en doğrusudur.
  • Mevsimlerin Değişmesi: Burun yaralarının sebepleri arasında en sık ve yaygın görülen etken budur. Özellikle sonbahar aylarında burun yaralarında muhakkak artış görülür. Bu yaraların oluşan enfeksiyonlardan da son derece kolay etkilenmesiyle olumsuz sonuçlara sebep olabilmektedir.
  • Diğer Nedenler: Bu sayılan sebeplerin yanında alerji durumları, soğuk algınlığı ve grip, bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi etkenler de burunda yaralara yol açabilir. Özellikle bağışıklık sisteminin zayıfladığının en iyi belirtilerinden biri de burun içinde baş gösteren yaralardır.

Burun Yarası Nasıl Geçer?

Burun Yarası ciddi bir boyuta ulaşmadıysa paniğe sebep olacak bir rahatsızlık değildir. Bir doktor kontrolü ile gerekli merhem ve spreylerin kullanımı iyileşme sürecini başlatacaktır. Lakin ilaçla tedavinin yanı sıra bitkisel ve doğal yollar ile de tedavi edilir. Özellikle C vitamini barındıran gıdalar, A ve D vitamini içeren merhemler, burnun hep nemli ve ıslak tutulmaya özen gösterilmesi, burun temizliği, yaşanılan ortamın ferah ve nemli tutulması da alınabilecek önlemler arasındadır.

Evde kolayca uygulanabilecek bazı tedavi yöntemleri de vardır. Örneğin kaymak veya yoğurdu yaranın olduğu bölgeye günde birkaç kez sürünce bir nebze de olsa iyileşme görülebilir. Bir de sarısabır tozu diye bir ürün vardır. Bu ürün tropik bölgelerde meydana gelir. Aktarlardan bulunabilirse o da yara üzerinde iyileştirici etkiye sahiptir. Tüm bu doğal ve bitkisel yöntemlerin yanında en doğrusu uzman hekim kontrolü ve tedavisidir. Bu yüzden kesin ve doğru tedavi yöntemi için muhakkak sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ