Çene Altında Deride Kızarıklık

  • 11 Nisan 2017
  • 14.630 kez görüntülendi.
Çene Altında Deride Kızarıklık

Başlıca görevi çiğneme fonksiyonu olan çenede kimi zaman kızarıklık şikayeti baş gösterebilmektedir. Kızarıklık çenenin alt veya üst bölümünde oluşabilir. Çene altında deride oluşan kızarıklık genellikle travma etkenlerinin sonucu olarak meydana gelir. Bu bölgeye doğru alınan sert darbe veya hasar sonucunda kızarıklık, şişlik ve ağrı oluşabilir.

Kimi zaman çene bölgesinde herhangi bir fiziksel temas olmamasına rağmen de kızarıklık baş gösterebilmektedir. Şikayetin teşhisi aşamasında kızarıklıkla birlikte ağrının görülüp görülmediği önemli bir detaydır. Doğru teşhis ve nedene yönelik tedavi için uzman doktora başvurulması önerilir.

Çenede Kızarıklık Nedenleri Nelerdir?

Böcek/Arı Sokması

İnsan kanını emerek beslenen sinek ve çeşitli böceklerin sokması akabinde kızarıklık ve şişlik oluşumu meydana gelir. Bu tarz durumlara yüz hatta çene bölgesinde de rastlanabilmektedir. Özellikle sıcak yaz günlerinde böceklerin artmasından dolayı çenede, yüzde kızarıklık oluşumu sık görülmektedir. Eğer sivrisinek dışında böcek sokması söz konusuysa, tehlikeli durumlara yol açabileceğinden mutlaka uzmana gidilmelidir.

Travma Etkenleri

Çene bulunduğu konum itibariyle travma etkenlerine gayet müsaittir. Çeneye doğru alınabilecek hasar veya darbe akabinde bu bölgede ağrı, kızarıklık ve şişlik oluşumları baş gösterebilir. Genellikle ağrı eşlik eder. Ağrının şiddeti alınan darbeninkiyle doğru orantılıdır. Eğer çok şiddetli bir hasar(trafik kazası vs.) söz konusuysa, mutlaka uzman doktora başvurulmalıdır.

Sivilce Oluşumu

Ölü deri hücrelerinin gözenekleri kapatmasıyla veya cilde kaygınlık vermekle görevli sebumun normalden fazla miktarda yağ üretimi yapmasıyla birlikte sivilce oluşumları baş gösterir. Sivilceler yapısı gereği kızarık şişkinlikler olarak bilinir. Özellikle ergenlik dönemindeki bireylerin cildin yağ üretimi daha fazla olduğundan bu evrede sivilce şikayetine sık rastlanır. Yüz, sırt, omuz veya vücudun başka bölümlerinde meydana gelebilen sivilelere çene bölgesinde de rastlanabilmektedir.

Eğer çene altındaki kızarık şişlik sivilce ise endişe duyacak bir durum söz konusu değildir. Kısa süre içinde kendiliğinden geçmektedir.

Alerjik Durumlar

Vücudumuzu hastalıklara karşı korumada önemli rol oynayan bağışıklık sisteminin, vücuda giren veya temas eden çeşitli yabancı etkenlere karşı gösterdiği tepki alerjik durum olarak bilinir. Polen, toz, tüketilen gıda, kullanılan krem/kozmetik ürünü alerjiyi tetikleyici etken olabilir. Alerjinin sonucu olarak ise ciltte kızarıklık, kaşıntı şikayetleri görülebilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ