Cildimde Kuruma ve Kabuklanma

  • 07 Aralık 2017
  • 5.027 kez görüntülendi.
Cildimde Kuruma ve Kabuklanma

Ciltteki kuruma ve kabuklanma gibi problemler erkek kadın her yaştan insanda görülebilmektedir. Cildimiz dış dünyaya karşı kimliğinizi oluştururken cildimizde oluşan problemler de hayatımızı birinci dereceden etkilemektedir. Dışardan görünmeyen bölgelerde olduğunda pek önemsenmeyen, yüzde boyunda veya kollarda oluştuğunda eldeki yöntemlerle giderilmeye çalışılan bu problemler genellikle basit nedenlerden kaynaklanır. Fakat pek sık olmasa da altında yatan ciddi problemlerin habercisi olabilir.

Ciltte Kuruma Neden Olur?

Bilimsel adı kserozis olan cilt kuruluğu başlıca derinin fazlaca su kaybetmesinden kaynaklanır. Ciltteki bu kuruluk ilerlemiş yaştan veya yaşanılan bölgenin havasının kuruluğundan kaynaklanıyor olabileceği gibi bazı cilt hastalıklarının habercisi olabilir.

Cilt kurulduğunda enfeksiyonlara açık hale gelir. Genel adı dermatit olan deri enfeksiyonları halk arasında egzama hastalığı olarak bilinir. Egzamanın birçok nedeni olabilir. Bunun başlıca ve en sık rastlananı alerjik egzamadır. Egzama hastalığı bulaşıcı degildir. Genetik ve çevresel birçok faktörden etkilenmektedir.

Hormonal denge de cilt kuruluğunda önemli etkendir. Vücuttaki hormonal denge bozulduğunda cilt kuruluğu olarak kendini gösterebilmektedir. Tiroid bezindeki sorunlar ve menopoz gibi durumlar da vücudun hormonal dengesi bozulacağından cilt kuruluğuna sebep olabilir.

Ciltte Kabuklanma Neden Olur?

Ciltte kabuklanma genellikle tek başına oluşmayan bir durumdur ve sıklıkla kaşıntıyla beraber seyreder. Cilt kuruluğunun bir sonucu olarak karşımıza çıkabilmektedir. Derideki kaşıntı, kızarıklık ve döküntü gibi durumların en sık sebebi alerjik reaksiyonlardır.

Bazı temizlik ürünleri ( sabunlar, deterjanlar…) ve maruz kalınan kimyasal maddeler ciltte kabuklanmalara ve döküntüleri neden olabilir.

Ciltteki kabuklanmanın mantar enfeksiyonları gibi ciddi nedenleri olabilir. Eğer tedavi edilmezse ilerleyip daha ciddi sorunlara neden olabilir. Bu yüzden hastalık ilerlemeden bir dermatologa başvurmak gerekir. Mantar enfeksiyonlarında kabuklanmaya kızarıklıklar ve kaşıntılar eşlik eder. Bulaşıcı olabilen türleri vardır.

Ciltt Kuruma ve Kabuklanma Tedavisi Nasıldır?

Ciltteki kurumaya ve kabuklanmaya çözüm bulunabilmesi için altında yatan sebebin bulunması ve öncelikle bu problem tedavi edilmeli. Altta yatan problem çözülmediği sürece kullanılan ilaç ve kremler cilt kuruluğu ve kabuklanmayı geçici olarak çözecektir.

Kuruluk eğer yaşlılık veya havanın fazla kuru olmasından kaynaklanıyorsa nemlendirici kremler çözüm olacaktır.

Cilt mantarlarının tedavisinde ilaçlarla birlikte temizlik de çok önemlidir. Belirlenen mantar çeşidine göre doktorunuzun verdiği ilaçları kullanırken temas edilen yerlerin, giyilen kıyafetlerin ve ayakkabıların temizliğine dikkat edilmelidir.

Egzama hastalığının da enfeksiyonlu bölgenin kaşınmaması çok önemlidir. Kaşınma sonucu doku hasarı oluşabilir ve enfeksiyon yayılabilir. Egzamalı hastaya çiçek aşısı yapılmaması gerekir. Egzama eğer alerjik ise alerjiye neden olan maddeden uzak durulması yeterli olacaktır. Egzamada hastalığın türüne göre birçok ilaç tedavisi kullanılır. Önemli olan hastalık ilerlemeden belirtilerle karşılaşıldığında doktora başvurmaktır. Bu sayede hastalık küçük hasarlarla atlatılabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ