Dikişlerde Enfeksiyon

  • 26 Aralık 2017
  • 6.927 kez görüntülendi.
Dikişlerde Enfeksiyon

Genel olarak açık ameliyat operasyonları sonrasında, dikişlerde enfeksiyon meydana gelebilir. İlk olarak akla hijyen faktörü gelse de, bu iltihaplanma bireyin kişisel hassasiyeti ya da beklenmeyen semptomlardan da meydana gelebilmektedir. Dikişte oluşan iltihabın fark edilmesi, tedavi süreci için son derece önemlidir. Özellikle kendi pansumanını yapan hastalarda, bu detaya dikkat edilmesi gerekmektedir.

Dikişlerde İltihap Nasıl Anlaşılır?

  • Ameliyat sonrasında eve gönderilen hastanın vücut sıcaklığında beklenmeyen ve anormal artış, ameliyat edilen bölgede yanmaya benzer bir hissin duyulması başlıca belirtidir.
  • Dikişli bölgede ortaya çıkan akıntı, bu akıntı genellikle sarı veya yeşil renkli olabilmektedir. Akıntı ile birlikte kötü bir koku oluşması da iltihap belirtilerinden bir tanesidir.
  • Hastanın ameliyat yapılan bölgesinde anormal şekilde ve seviyede ağrı hissi duyulması
  • Dikiş atılan bölgede kanama meydana gelmesi, etrafında anormal şekilde kızarmalar ve şişlikler oluşması iltihap belirtileri olarak sıralanabilir.

Dikişlerde Enfeksiyon Nasıl Önlenir?

Ameliyat sonrasında hasta, bölgenin bakımını nasıl yapması gerektiğini doktoru ile görüşmeli ve doktor yönlendirmesinin dışına çıkmamalıdır. Söz gelimi hasta bölgeyi suya ne zamana kadar değdirmemeli, pansuman nasıl yapılmalı gibi detaylar bu konuya örnek olabilir.

Dikiş atılan bölgenin üzerine uygulanan bant, doktor talimatı haricinde kesinlikle sökülmemelidir. Bunun yanında bölge ile temasın en aza indirilmesi önemlidir. Doğrudan güneş ışığına bölgenin maruz kalması, kesilen ve dikiş atılan bölgenin zorlanması, fırça gibi maddelerle temizlenmeye çalışılması da yapılmaması gereken işlemler arasında yer almaktadır.

Bu doğrultuda hareket edilse dahi, kimi zaman dikişli bölgede olumsuz semptomlar ortaya çıkabilir. Söz gelimi bölgede karıncalanma, kaşınma, şişme ve morarma gibi durumlar görülebilir. Bunlar bölgenin yeniden vücuda uyum sağlama çabasının bir sonucudur, şayet bölgede iltihap yoksa endişelenmeyi gerektirecek bir durum da söz konusu değildir.

Pansuman Nasıl Yapılmalıdır?

Birey, dikişli bölgenin pansumanını ev ortamında yapıyor ise, özellikle hijyene azami dikkat göstermelidir. Bunun için tıpkı bir hastane odasında olduğu gibi kullanılan eşyalar mümkünse tek kullanımlık ve son derece hijyenik bir durumda olmalıdır. İlk olarak kullanılacak malzemeler hazırlanmalı, herhangi bir şekilde açık olarak bir zeminle temas ettirilmemelidir. Tıbbi eldiven, gazlı bez ve pansuman için kullanılan bant gibi malzemeler mümkünse yardım istenerek hazırlanmalıdır.

• Pansuman yaparken;
Malzemeler hazırlanır ve eldivenler takılır. Daha önceki pansumanın ürünleri yavaş ve sakin hareketlerle çıkarılır bu çıkarma işlemi esnasında bölgenin zarar görmemesi önemlidir. Eski pansuman bölgeden temizlendikten sonra bu eldivenler çıkarılır, dikişli bölge doktor talimatı doğrultusunda temizlenir, yeni eldivenler takılır ve işleme başlanır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ