Dikişlerim Açıldı

  • 22 Şubat 2018
  • 3.937 kez görüntülendi.
Dikişlerim Açıldı

Deride dikiş işlemi, büyük ve ciddi açık yaralanmalarda, bazı özel cerrahi operasyonlarda ve dokunun kendi kendini tamir edemeyeceği durumlarda sıklıkla tedavi amacıyla kullanılır. Eski çağlardan bu yana kullanılan en önemli cerrahi işlemlerden bir tanesidir. Ancak bazı durumlarda dikişlerde atma, yırtılma ya da açılma sorunu ortaya çıkabilir. Dikişlerin iyi bir şekilde atılmaması buna neden olabilirken, hasta tarafından dikişli bölgenin aşırı zorlanması nedeniyle de dikişler patlayabilir. Cildin dış yüzeyinde açılan dikişlerin tespit edilmesi ve yeniden dikilmesi elbette nispeten kolaydır. Ancak iç dikişlerde açılma meydana geldiğinde aynı sürecin yeniden gerçekleşmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Dikişlerde Açılma Nedenleri Nelerdir?

  • Dikiş atılırken doktorun gerekli özeni göstermemesi ya da en sonda atılması gereken düğümün iyi atılmaması, dikişlerde açılmaya neden olabilir.
  • Dikişlerin henüz iyileşmeden, dikişten birkaç gün sonrasında dikişli bölgenin baskı altında kalması, dikişli bölgenin aktif olarak kullanılması, hastanın bölgeye gerekli özeni göstermemesi ya da yeteri kadar istirahat etmemesi gibi nedenlerle de dikişlerde açılma meydana gelebilir.
  • Dikişli bölge iyileşmeden, aniden meydana gelen hapşırık, öksürük gibi refleksif durumlar sonucunda da dikişler açılabilmektedir. Aynı şekilde ani hareketlerin yapılması da dikişlerin patlamasına yol açabilir.

Dikişlerde Açılma Belirtileri Nelerdir?

  • Dikişli olan bölgenin, hava ile temas etmesi, açık bir yara olarak gözle görülebilmesi,
  • Dikiş atılan bölgede çok şiddetli ağrı ortaya çıkması,
  • Bölgede kızarıklık ya da kanama ortaya çıkması,
  • Dikişlerin attığı bölgedeki derinin renginde değişim görülmesi gibi durumlar, dikişlerde bir sorun olduğunun göstergesidir.

Dikişlerin Açılması Halinde

Dikişlerin açıldığı tespit edildiğinde, panik yapılmadan, belli bazı işlemlerin uygulanması, bölgenin enfeksiyon kapmasının önlenmesi bakımından son derece önemlidir. Tıbbi yardım almak elbette ilk yapılması gerekendir ancak buna olanak yoksa yaralı bölgenin mikrop kapmaması için antiseptik ilaçlar ya da alkollü solüsyonlarla temizleme işlemi uygulanabilmektedir. Çıplak elle bölgeye temas etmekten kaçınmak gerekir. Tıbbi eldivenler işlem öncesinde mutlaka giyilmiş olmalıdır.

Bölgenin temizlenmesinde kullanılan malzemelerin son derece steril olmasına özen gösterilmelidir. Dikiş hasta tarafından ya da hasta yakını tarafından dikilmeye çalışılmamalıdır. Bu durum bölgenin mikrop kapmasına yol açabilir ve hastaya oldukça ciddi bir acı yaşatabilir.

Tıbbi destek alınana kadar gazlı bez ile bölgeye tampon yapılmalı ancak kesinlikle dikişli bölge üzerine basınç uygulanmamalıdır. Kanama söz konusu ise hastanın ivedilikle doktora götürülmesi gerekmektedir. Bölgede şişlik ya da renk değişimi gibi durumlar ortaya çıkabilir, bu yüzden panik yapılmamalıdır. En yakın hastanenin acil bölümüne ya da ilgili polikliniğe gidildiğinde, doktor gerekli müdahaleyi yapacaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ