Dil Çatlakları ve Yarıkları

  • 22 Şubat 2018
  • 6.865 kez görüntülendi.
Dil Çatlakları ve Yarıkları

Vücudumuzda yer alan en güçlü kaslardan bir tanesi olan dil, birçok yaşamsal işlevi yerine getirmektedir. Ancak dil yüzeyinde çeşitli sebeplere bağlı olarak yarıklar ve çatlaklar meydana gelebilir. Bu durum tıp literatüründe “skrotal” ya da “fisürü” olarak ifade edilmektedir. Dilde çatlak ve yarık oluşumu, farklı hastalıkların da habercisi olabilir. Bu gibi bir sorunu olan kişilerin konuşmada, yutkunmada zorlanma gibi durumlara maruz kalması da söz konusu olabilir. Her ne kadar çok riskli rahatsızlıklara yol açan bir durum olmasa da, dil yüzeyinde çatlak ve yarık oluşumu günlük yaşantıyı olumsuz etkileyebilmektedir.

Dilde Çatlak ve Yarık Nedenleri Nelerdir?

  • Dil yüzeyinde çatlamaya ve yarılmaya sebep olan temel etken, ağız pamukçuklarıdır. Dil lezyonlarının ve tat alma sorununun ortaya çıkmasına neden olan mantarlanma da sık oluşan sebeplerden bir tanesidir.
  • Bazı kişilerde, genetik faktörlere bağlı olarak dilde çatlaklar oluşabilir. Ebeveynlerden birinde mevcut olan çatlak ya da yarık, çocukta da görülebilir. Genetik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan dil üstü çatlakları ve yarıklarının tedavisi, estetik müdahale ile ortadan kaldırılabilmektedir.
  • Biotin eksikliği, yalnızca dilde değil, vücudun diğer bölümlerinde de çatlamalara ve yarılmalara yol açabilir. Buna ek olarak asitli içeceklerin dil yüzeyini ciddi anlamda tahriş ettiği bilinmektedir.
  • Sigara ve alkol tüketiminin yoğun olması, vücudun diğer uzuvlarına zarar verdiği gibi dile de verebilir. Buna ek olarak ağız sağlığına dikkat edilmemesi, dişlerin düzenli fırçalanmaması ya da ağız bakımı rutininin ihmal edilmesi sonucunda, dil yüzeyinde yarılmalar ve çatlamalar gündeme gelebilir.

Dildeki Yarık ve Çatlakların Tedavisi

Dilde meydana gelen çatlakların ya da yarıkların tedavisi bazı durumlarda oldukça kolay bir şekilde yapılabilirken, bazen oldukça zor şekilde yapılır. Eğer çatlama ve yarılmaların sebebi ağız sağlığına dikkat edilmemesi ise, gerekli ağız bakım uygulamalarının yapılmasının ardından bir süre sonra bu sorun ortadan kalkabilir.

Yine aynı şekilde alkol ve sigaranın yoğun kullanımı sonucu ortaya çıkan dil çatlak – yarıkları, zararlı maddelerin kullanımına son verilmesi sonrasında yok olabilmektedir. Beslenme düzeni içerisinde yer verilen asitli içeceklerin tüketimine son verilmesi, dil yüzeyinin tahriş olmasının önüne geçerek tahriş ve yarılmaları da önleyecektir.

Dilde ortaya çıkan yarılmalar – çatlaklar, genetik nedenlere bağlı ise ancak estetik operasyon sonrasında eski haline dönebilir. Ancak bununla birlikte kişinin bağışıklık sistemini güçlendirmesi, beslenme düzenine dikkat etmesi gerekir.

Bazı ilaçların yan etkisi olarak da ortaya çıkabilen bu durum, ilacın kullanımının zorunlu olması halinde doktora söylenebilir. Doktor tarafından kullanılan ilacın muadilinin verilmesi ile bu sorun ortadan kalkabilir. Ağız içi pamukçuklarının oluşumunun engellenebilmesi için ise, genel olarak vitamin ve mineral eksikliği ortadan kaldırılmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ