Dilde Kırmızılık

  • 26 Nisan 2017
  • 13.613 kez görüntülendi.
Dilde Kırmızılık

Dil her ne kadar tat alma organı olarak bilinse de bunun dışında konuşma, çiğneme gibi pek çok fonksiyonda da önemli rol oynamaktadır. Kimi zaman dilin yüzeyinde kırmızılık, kızarıklık göze çarpabilir. Bu kızarıklık genellikle dilde meydana gelen tahrişle ilgili olsa da, altında yatan pek çok sebep olabileceğinden doğru tetkik ve tedavi yöntemi için uzmana danışılması önerilir.

Dilde Kızarıklık Nedenleri Nelerdir?

Travmatik Etkenler

Travma etkenleri denilince akla ilk gelen direkt olarak fiziksel temas yani darbe durumudur. Oysa ki travma etkeni sonucu oluşabilmesi için her seferinde direkt o bölgeye fiziksel temas olması gerekmemektedir.

Yemek yerken veya konuşurken sık başımıza gelen dilin yanlışlıkla ısırılması da travma etkenlerinden biridir. Bunun dışında yenilen/içilen sıcak yiyecek ve içecekler de, dilde tahrişe sebebiyet vererek kırmızılığın oluşmasına neden olabilir.

Alerjik Durumlar

Vücudu hastalıklara karşı koruma görevini üstlenen bağışıklık sisteminin çeşitli yabancı maddelere karşı gösterdiği tepki alerjik reaksiyon olarak bilinmektedir. Alerjiyi tetikleyici etken ise alerjen maddedir. Tüketilen bazı gıdalar, içecekler kişide alerjiye yol açarak dilde kızarıklık oluşumuna yol açabilir. Bu nedenden doğabilecek şikayeti önlemenin en kesin yöntemi alerjen gıda ürünlerinin belirlenmesi ve bunlardan uzak durulmasıdır.

Sigara İçmek

Sağlığa zararlı saymakla bitmeyen sigara, dili tahriş eden etkenlerden biridir. Sigara içen kişilerde dilin tahribatından ötürü zaman zaman kırmızılıklar baş gösterebilmektedir.

Ä°ltihaplanma/Enfeksiyon OluÅŸumu

Tahrişe ve yaralanmaya karşı bağışıklık sisteminin verdiği tepkimelerden biri olan iltihaplanmaya, dilde de rastlanabilmektedir. Dilde iltihaplanma kendini acı, ağrı hissinin yanı sıra kırmızı kabarcıkla da belli eder. Şayet iltihaplanma olduğu düşünülüyorsa, mutlaka uzman doktora başvurulmalıdır.

Tüketilen Besinler

Sofraların vazgeçilmezi olan acı, baharatlı ürünler Türk mutfağında bir hayli fazla bulunmaktadır. Sürekli yenilen acı, baharatlı gıdalar dilde tahrişe yol açarak kızarıklık oluşumunu tetikleyebilir. Çok fazla acı ve baharatlı gıdaların tüketimi aynı zamanda mide rahatsızlıklarına da davetiye çıkarabileceğinden, abartılmamasında fayda vardır.

Dilde kırmızılık şikayeti genellikle kısa süreli gözlense de, altında yatan neden göre bu süre değişiklik gösterebilir. Şayet bir süredir göze batan kızarıklık söz konusuysa, sağlık kuruluşuna başvurmakta yarar vardır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ