Diş Çekimi Sonrası Oluşan Ağrı ve Kaşıntı

  • 20 Mart 2017
  • 11.002 kez görüntülendi.
Diş Çekimi Sonrası Oluşan Ağrı ve Kaşıntı

Tedavisi olmayan diş çürüklerinde ve hasarlı dişlerde dişlerin çekilmesi gerekmektedir. Diş çekimi yapılması gereken en son müdahale olmasına karşın günümüzde halk arasında apse veya ufak bir ağrı durumunda kolay tedavi yöntemleri olmasına rağmen diş çekimine yönlenilmektedir. Mümkün olduğunca diş çekiminden uzak durulması gerekir.

Diş çekimi sırasında genellikle lokal anestezi yöntemi uygulanmaktadır. Diş çekimi sonrasında diş eti üzerinde oluşan yara, ağrıya sebep olmaktadır. Anestezi etkisi geçmeye başladıkça ağrı şiddetlenir ve takiben kaşıntı oluşur. Diş eti üzerinde oluşan yara durumunda ağrı kesici olarak aspirin, coraspin, ecopirin gibi antitrombotik (kan sulandırıcı) ilaçların kullanılmaması gerekmektedir. Çünkü bu tip analjezikler kanamayı arttırarak yara üzerinde olumsuz etkilere yol açabilmektedir.

Diş çekimi sonrasında oluşan kanamalar tükürüğe geçerek rengini kırmızıya çevirmektedir. Bu durumda tükürüğü dışarı çıkarmak yerine yutmak daha iyidir. Çünkü kanama riskini arttırabilmektedir.

Diş çekimi sonrasında ağrıyı takiben şişlik oluşabilmektedir. Bunun için herhangi bir tedavi uygulanmasına gerek yoktur genellikle kendiliğinden geçme eğilimindedir. Şişliğin geçmemesi durumunda buz torbalarıyla masaj yapılması şişliğin azaltılmasını sağlayabilir.

Özellikle 20’lik dişlerde hem çekim sırasında hem çekim sonrasında ciddi ağrılar oluşabilmektedir. Yine lokal anestezi yöntemiyle çekim bölgesinin uyuştuğundan emin olunarak çekim yapılmalıdır.

Diş Çekimi Sonrasında Oluşan Ağrı ve Kaşıntı Tedavisi Nasıl Uygulanır?

  • Diş çekimi sonrasında oluşan ağrının tedavisi için analjezik tablet formları kullanılmaktadır. Arveles, apranax gibi analjezikler genellikle kullanılmakla birlikte doz aşımına dikkat edilmelidir. Analjezikler ağrının kısa süreli önlenmesinde kullanılır. Diş çekimi sonrası oluşan ağrılar 2-3 gün içerisinde geçmektedir. Ağrı geçtiği zaman tablet kullanımı bırakılabilir. İlaç kullanımının kesinlikle bilinçsiz olmaması, mutlaka doktor kontrolünde ilaç alınması gerekmektedir.
  • Diş çekimi sonrasında çekilen bölgede diş eti üzerinde yara oluşumu gözlemlenebilmektedir. Tansiyon, kalp hastalıkları, diyabet gibi kronik rahatsızlıkları olan kişiler kan sulandırıcı ilaçlar kullanmaktadır. Çekim sonrasında bu ilaçların doktor kontrolünde kullanması gerekir.
  • Ayrıca diş çekimi sonrasında oluşan ağrılarda asetilsalisilik asit etken maddesine sahip antitrombotik etkiye sahip analjezikler kullanılmamalıdır.
  • Çekim sonrasında oluşan kaşıntı diş eti üzerinde oluşan yaranın tedavi edilmesiyle bir süre sonra geçme eğilimindedir. Herhangi bir ilaç kullanılmasına gerek duyulmaz.
  • Çekim sonrasında ağız içerisinde enfeksiyon oluşmasını önlemek için antiseptik gargaralar kullanılabilmektedir.

Şikayetle ilgili daha detaylı ve doğru bilgi için mutlaka uzman doktora başvurulması önerilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ