Diş İltihabı ve Beze

  • 24 Kasım 2016
  • 15.358 kez görüntülendi.
Diş İltihabı ve Beze

Dişte iltihaplanma gözlenmesi ve buna bağlı olarak apse ya da beze oluşumu sık sık gözlenen bir durumdur. Diş iltihaplanması her yaşta gözlenen bir sorundur ve görülme sebepleri çok farklı olabilmektedir.

Diş iltihaplanması ve beze oluşumu tehlikeli bir durumdur. Gerekli tedavinin yapılmaması iltihabın yayılmasına ve zehrin kana karışarak kişinin zehirlenmesine sebep olabilir. Bu sebeple dişte meydana gelen iltihaplı bir durumda hiç zaman kaybetmeden kişi uzman bir diş hekimine gitmeli, muayene olmalı ve gerekli tetkikleri yaptırmalıdır.

Diş İltihabı ve Beze Oluşumunun Nedenleri Nelerdir?

1-)Diş Çürükleri

Dişlerde meydana gelen iltihaplanmanın en sık rastlanma sebebi diş çürüklerdir. Dişlerde meydana gelen çürüklerin erken dönemlerde farkedilmemesi bu bölgede iltihap oluşmasına sebebiyet verebilmektedir.

Diş çürükleri sonucunda iltihap gözlenmesi ve dişin çevresinde iltihaptan kaynaklı beze oluşması dişin çekilmesini tehlikeye atan bir durumdur. Kişi kesinlikle iltihaplı bir dişi çektirmemelidir. Öncelikli olarak antibiyotik kullanımı ile iltihap kurutulmalı ardından diş çekilmelidir. Bu durum dışında yapılan uygulamalarda kişinin hayatını kaybetmesi bile söz konusu olabilir.

2-)Yeni Diş Çıkması

Yeni diş çıkması esnasında özellikle dişin çıkamayıp damağa batması gibi durumlarda iltihaplanma baş gösterebilir. Böyle bir durumda çoğu zaman kişi iltihabın bile farkına varamaz ve sadece dışarıdan bakıldığında beze görüntüsü vardır.

Diş çıkmadan önce iltihap oluşması, diş etlerinde beze oluşması en sık yirmilik diş çıkarılırken meydana gelen bir durumdur. Hatta bu tarz dişlerin çıkarılması esnasında yaşanılan olaylar birkaç sefer sönme evresi ile birlikte yeniden tekrarlayabilir.

Bu tür durumlarda antibiyotik kullanımından sonra kişinin tekrar böyle bir sorunla karşılaşmasını önlemek amacıyla mutlaka uzman doktora gitmeli ve gerekli görülürse yirmilik dişler diş etleri kesilerek alınmalıdır. Aksi takdirde oluşan semptomlar tekrar tekrar meydana gelebilir.

3-)Ağız Sağlığına Dikkat Edilmemesi

Ağız sağlığına dikkat edilmemesi, dişlerin düzenli aralıklar ile fırçalanmaması kişinin ciddi sağlık sorunları yaşamasına sebep olabilir.

Özellikle genetik olarak zayıf bir diş sağlığına sahip kişilerde ağız sağlığına dikkat edilmemesinde ciddi boyutta çürükler oluşabilir. Bu çürüklere eşlik eden ağız içi yaraları, iltihaplarda söz konusudur.

Ağız sağlığı vücudumuzda dikkat etmemiz gereken önemli hijyen konularından bir tanesidir. Kişi düzenli olarak dişlerini fırçalamalı ve diş hekimi kontrollerine düzenli olarak gitmelidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ