Dişim Çekildi Yanındaki Diş Çok Acıyor

  • 21 Ocak 2017
  • 17.451 kez görüntülendi.
Dişim Çekildi Yanındaki Diş Çok Acıyor

Diş çekimi işlemi, diş hakimlerinin ve hastaların en son istediği şeydir. Son çare olarak diş çekimi yapılır. Ancak bazı ileri dereceki vakalarda çeneyi ve diğer dişleri tehdit eden dişlerin çekilmesi gerekir.

  • Diş çekimi olduktan sonra diş hekimi çekilen bölgeye tampon uygular. Konulan tampon kanın akımını engeller ve kanın pıhtılaşmasını sağlar. Fakat bu tamponu çıkarıp kendiniz pamuk ve benzeri bir maddeyi kesinlikle ağzınıza koymayınız. Çünkü koyduğunuz madde yeterince steril değilse, o bölgeyi ve çevredeki dişleri rahatsız ederek enfeksiyona neden olur. Bu durum diğer dişlerinde ağrı yapmasına neden olur.
  • Diş çekimi için ağız ve çekilecek diş bölgesi uyuşturulur. Bu uyuşukluk birkaç saat sonra geçer ve çekilen diş ve yanındaki bölgelerde acı hissedilebilir. Bu durum normaldir. Fakat bu acı birkaç saat veya birkaç gün sonra geçer. Eğer bu ağrı ve acı geçmiyorsa, mutlaka doktorunuza başvurunuz.
  • Diş çekiminden sonra 1 gün boyunca sigara içmemelisiniz. Eğer sigara içerseniz ağzınızda enfeksiyon oluşabilir ve çekilen diş bölgesindeki yara kapanmaz hatta daha da ilerler ve şiddetli ağrılara neden olur. Aynı durum alkol için de geçerlidir. 1 gün boyunca alkol almamanız gerekir.
  • Çekilen dişinizin yerine bir madde sokarak o bölgeyle oynamayınız. Kaşıntı yapabilir, kanayabilir fakat hiçbir şekilde o bölgeyle uğraşmayınız. Uğraştığınızda daha çok zarar vererek çevredeki dişlere de zarar verebilirsiniz.
  • Diş çekiminden sonra şiddetli bir şekilde tükürmemeniz gerekir. Ağzınıza kan tadı gelebilir fakat bunu tükürmeden boşaltınız. Tükürdüğünüzde çekilen bölgede enfeksiyon gelişebilir.

Apseli Olan Dişler Çekilir mi?

Bir dişin apse yapması iltihap toplaması yani enfeksiyon kapmasıdır. Bu apseli dişler özellikle geceleri çok şiddetli ağrılar yapar. Diş ve yanak bölgesinde şişmeler olur. Apseli yani iltihaplı diş çekilmez. Öncelikle antibiyotik kullanarak apsenin kurutulması gerekir, sonrasında diş çekimi yapılır. Fakat diş çekiminden önce diş kurtarılabiliyorsa, çekime gerek kalmayabilir. Eğer apse kurutulmadan diş çekilirse ağız için çok tehlikeli sonuçlar ortaya çıkabilir. Apse kendiliğinden patlayıp ağız içine yayılabilir. Boğaz kısmı dahil olmak üzere ağız içinde yaralar oluşabilir veya yan dişlere sıçrayarak yan dişlerde iltihaplar olabilir ve ağız içinde genel bir ağrı oluşur.

Diş Ağrısı Tedavisi

  • Dişlerde yemek artıkları varsa diş çekimi olan bölgeye zarar vermeden ve çevredeki dişlere de zarar vermeden temizlemeniz gerekir. Yemek artıkları kalmamalıdır. Kalan artıklar enfeksiyonlara neden olabilir.
  • Doktorunuzun önerdiği dozda ve sürede ağrı kesici kullanabilirsiniz.
  • Ağrı olan bölgeye alkol, ağrı kesici krem vb. konulmaz. Bu çevre dişlerin ağrı yapmasına ve çekilen bölgenin de daha çok acımasına neden olur.
  • Doktorunuza sorarak tuzlu su ile gargara yapabilirsiniz. Dişinizi fazlasıyla rahatlatacaktır. Bu uygulamayı saat başı yapabilirsiniz. Özellikle ağrı olan bölgedeki ağrı diner.
  • Ağrı olan diş bölgesi ile yemek yenmemelidir. Yemek yerken ağrı olmayan tarafla çiğnemelisiniz.
  • Bitkisel bir çözüm olarak ağrıyan dişinize karanfil yağı sürebilirsiniz. Bu durum sizi tedavi etmez fakat geçici olarak ağrınızı keser.
  • Şiddetli ve geçmeyen anormal ağrılarınız varsa, mutlaka diş hekiminize danışınız. Size en doğru tedaviyi ve en doğru tavsiyeyi diş hekiminiz yapacaktır.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ