Diz Protezi Sonrası Kızarıklık

  • 19 Haziran 2017
  • 4.042 kez görüntülendi.
Diz Protezi Sonrası Kızarıklık

Diz vücuttaki en büyük eklemdir. Dizde bütün yüzeyleri yumuşak bir doku olan sinoviyal zar ile kaplıdır. Bu zarın görevi dizde sürtünmeyi azaltan bir sıvı salgılamaktır. Sağlıklı bir diz kolayca bükülür. Bu zar ve sıvı sayesinde rahatça hareket edilir. Zamanla kıkırdakta aşınmalar olur ve diz vücut yükünü taşıma yeteneğini kaybetmeye başlar.

Kıkırdak diğer dokular gibi kendini çok hızlı yenilemez ve hasar giderek artar. Başlarda dizlerde sadece tutukluk olurken zamanla sürtünme ve aşınma arttıkça hareketlerde güçlük, dizlerde ağrı, yürümekte zorlanma ve çok çabuk yorulma ve dizde kırılma gibi durumlar ortaya çıkabilir. İşte bu durumlarda kişilere diz protezi yapılarak yürümesi kolaylaştırılır. Diz ağrıları en aza indirilir. Diz protezine kişi tek başına kendisi karar vermez. Doktorun uygun gördüğü kişiler diz ameliyatı olabilir. Bu nedenle doktorunuza başvurunuz.

Diz protez ameliyatı çoğunlukla sorunsuz bir ameliyattır. Olan kişilerde ağrılar geçer, yürüme kolaylaşır. Fakat bazı kişilerde şikayetler devam eder veya dizlerde kızarıklıklar, enfeksiyonlar, su toplama, ödem, şişlik veya morarma olabilir. Bu gibi durumlar belli bir düzeye kadar beklenmektedir. Doktor ameliyat sonrasında sizi bu konuda zaten bilgilendirmiş olacaktır.

Diz Protezi Sonrası

Öncelikle hastaneye yatış yapılır. Doktorun uygun gördüğü süre boyunca hastanede kalınır. Taburcu olma durumu hastanın şikayetlerine göre değişir. Taburcu olmak için hastanın yürüyebiliyor, yatıyor/kalkıyor, dizini 90 derece bükebiliyor olması gerekir. Hastanede kalınan süre boyunca dize buz uygulaması yapılır. İlk 2 gün boyunca 38 derece ateş doktor kontrolünde olabilir. Bu enfeksiyonu yansıtmaz. Ameliyattan sonra diz bükme gibi diz egzersizleri yapılmaya başlanır. Bu egzersizler fizyoterapistler tarafından yaptırılır.

Taburcu olduktan sonra 10-15 gün boyunca dinlenilmelidir. Yere oturma başlarda çok fazla yapılmamalıdır. Kalkarken zorlanmalar başlarda normaldir. Bu dönemde dizdeki bandaj çıkarılmamalıdır. Çıkarılması durumunda dizde kanama ve şişme olabilir. Evde egzersizlere devam edilir ve aksatmadan düzenli yapılmalıdır. Verilen ilaçlar doktorun söylediği şekilde kullanılmalıdır. Ameliyat sonrası kişi kilolu ise kilo vermelidir. Bunun için yeme düzeni değiştirilir.

Diz Protezi Sonrası Riskler

Enfeksiyon ve Dizde Kızarıklık

Nadir görülen bir durumdur. Ameliyathanelerde mikrop bulaşmasını engelleyen özel bir sistem olmalıdır ve ameliyathane doktorları, hemşireleri çok bilinçli olmalıdır. Bu durumda enfeksiyon riski en aza indirilir. Fakat enfeksiyon nadir de olsa olabilir. Yüzeysel enfeksiyonlar proteze kadar ulaşmadığı için kısa süreli antibiyotik tedavisi ile iyileşir. Derin enfeksiyonlar proteze yerleşir ve protezin gevşemesine neden olabilir. Bu durumlarda aynı zamanda dizde kızarıklık oluşmaya da başlar. Doktorunuza danışmalısınız. Ameliyattan sonra kesi yerinde uzun süren kızarıklık ve ağrı olması durumunda derhal doktora başvurunuz.

Bacak Damarlarında Pıhtı

Diz protezi ameliyatı sonrasında en sık karşılaşılan problem bacak damarlarında pıhtı oluşmasıdır. Yani emboli riskidir. Pıhtıyı engellemek için doktorun verdiği kan sulandırıcı ilaçlar ve varis çorabı kullanılmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ