Döllenme Ne Zaman Belli Olur?

  • 22 Ocak 2018
  • 3.990 kez görüntülendi.
Döllenme Ne Zaman Belli Olur?

Döllenme, yumurtanın içine spermin girmesi ve yumurta çekirdekleri ile spermin birleşmesi sonucunda meydana gelir. Ancak her cinsel ilişki sonucunda döllenme meydana gelmez. Çünkü sperm, her zaman yumurtaya ulaşamaz, ulaştığında da çoğu zaman birleşme gerçekleşmez.

Döllenme olup olmadığı, adet döngüsü üzerinden hesaplanabilmektedir. Özellikle kadının doğurganlık döneminde gerçekleşen cinsel birleşmelerin gebelikle sonuçlanma olasılığı daha yüksek olmaktadır. Adet döngüsü düzenli olan kadınlarda genel olarak adetten sonraki 14. gün, en yüksek döllenme şansının olduğu gündür. Adet düzenli ise 21 gün ile 35 gün aralığında değişim gösterebildiği için yumurtlama her zaman tam 14. günde gerçekleşmeyebilir. Genel olarak adet sonrasındaki 9. gün ile 15. gün aralığında değişim söz konusu olabilmektedir.

Kadınlarda, döllenme için her ay yeni bir yumurta olgunlaşır ve döl yatağına düşer. Bu, ovulasyon olarak adlandırılmaktadır. Yumurta 48 saate kadar canlı kalır ve bu da doğurganlığın öncesindeki ve sonrasındaki ikişer günde de gebelik olasılığını artırmaktadır.

Döllenme Gerçekleşme Süreci

Kadının döllenme ve yumurtlama dönemlerinde, döllenme gerçekleşmediğinde, yumurta regl olarak atılır. Eğer döllenme gerçekleşmiş ise gebelik boyunca regl görülmeyecektir. Her cinsel birleşme sonucunda kadın döl yatağına ortalama 2000 sperm düşer ve bu durum da sperm ve yumurta birleşimi olasılığını artırır.

Döllenme, cinsel birleşmeden hemen sonraki bir saat içinde fallop tüpü olarak isimlendirilen bölgede gerçekleşmektedir. Takip eden sürede 15 saatte bir fallop tüplerden bölünmek suretiyle döl yatağına iner ve rahme ulaşır. Buraya ulaştığında, ortalama 100 adet hücreye sahiptir. Rahim duvarında kendine yer edinir ve burada yerleşir. Bu aşama, gebeliğin başlangıcı kabul edilmektedir.

Gebelik Ne Zaman Belli Olur?

Kadınlarda adet düzeni her ay belli bir düzen içerisinde gerçekleşiyor ise gebeliği anlaşılması çok daha kolay olabilmektedir. İlk ay içinde, birey gebelikten şüphelendiğinde eczaneden bir gebelik testi alarak idrarı ile bu testi yapabilir ve bunun sonucunda da gebe olup olmadığını öğrenebilir. Ancak gebeliğin ilk iki haftasında bu test gebelik gerçekleşmiş olsa dahi pozitif sonuç vermemektedir.

Gebelik testinde sonuç pozitif çıktıktan sonra birey kan testi yaptırmalıdır. Kan testi işlemleri esnasında Beta HCG olarak adlandırılan hormona bakılır ancak bazı durumlarda ultrason cihazı ile de rahme bakılabilmektedir. Ultrason cihazı ile bakılması esnasında, karın bölgesine bir tür jel sürülür ve cihaz karın ve kasık bölgesinde gezdirilir. Cihazın ekranında fetüs doktor tarafından kolaylıkla saptanabilir.

Gebelik süreci başladıktan sonra birey, gerekli önlemleri almalı ve doktor kontrollerini ihmal etmemelidir. Özellikle bazı kadınlarda ilk üç ay gebelik için kritik dönem olarak belirlenebilmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ