Dudak ve Çene Bölge Şişlikleri

  • 19 Mart 2017
  • 3.959 kez görüntülendi.
Dudak ve Çene Bölge Şişlikleri

Dudak ve çene bölgesinde şişlik oluşması günümüzde çok sık karşılaşılan bir durumdur. Dudak ve çene bölgesinde oluşan şişliklerin bir çok nedeni olabilmektedir. Dudak bölgesinde oluşan şişlikler dudak dokusu üzerinde oluşan iltihap sonucu oluşabilmektedir. Bu şişliğe dudak ödemi de denmektedir. Bunların dışında dudak bölgesinde oluşan şişlikler bazı hastalıkların belirtisi veya sonucu olarakta ortaya çıkabilmektedir.

Çene bölgesinde oluşan şişlikler ise aynı şekilde lenf bölgelerinde oluşan ve bağışıklık sisteminin zayıflamasından dolayı özellikle çene alt bölümünde lenf bölgelerinde yaşanan şişlikler şeklinde kendini göstermektedir. Bu şişlikler sert veya yumuşak olarak oluşabilir. Tedavi edilmediği takdirde kansere dönüşme riski vardır.

Dudak ve çene bölgesinde oluşan şişlikler konuşma bozukluklarına, nefes almada ve yemek yerken büyük sıkıntılar oluşturabilmektedir.

Dudak ve Çene Bölgesinde Şişlikler Neden Oluşur?

Dudak ve çene bölgesinde oluşan şişliklerin ana nedeni enfeksiyondur. Bunların dışında kronik rahatsızlıklarda özellikle çene bölgesinde şişlik oluşumuna neden olabilmektedir.

  • Dudak ve çene bölgesinde yaralanmalar ve travmalar şişliklere yol açabilmektedir.
  • Dudak bölgesinde şişliklerin oluşmasına güneş alerjileri, dudak bölgesinde herpes simpleks virüsünün sebep olduğu uçuklar, vitamin eksiklikleri ve viral veya bakteriyel enfeksiyonlar neden olabilmektedir.
  • Çene bölgesindeki şişliklere ise bağışıklık sisteminin zayıflamasından kaynaklanan lenf bezleri rahatsızlıkları, kullanılan ilaçlar ve iğneler, dişte oluşan apse veya çürükler, üst solunum yolları enfeksiyonları, kanser ve bazı kronik rahatsızlıklar neden olabilmektedir.

Dudak ve Çene Bölgesinde Oluşan Şişliklerin Tedavisi Nasıl Uygulanır ?

  • Kronik hastalığı olan kişilerde ilaçların düzenli şekilde kullanılması ile şişlikler yavaş yavaş inme eğiliminde olacaktır.
  • Dudakta çıkan uçuklarda zovirax, vectavir,asiviral gibi etken maddesi asiklovir olan yarı katı ilaç preparatları uçuğun tedavisinde ve şişliklerin inmesinde olumlu sonuçlar oluşturmaktadır. Ancak kullanılacak ilacın kesinlikle doktor kontrolünde olması gerekmektedir.
  • Lenf bezlerinin ve üst solunum yollarının enfeksiyonundan kaynaklanan şişliklerde doktor kontrolünde antibiyotik kullanımı iltihabın uzaklaştırılmasında ve şişliklerin inmesine yardımcı olmaktadır.
  • Dudak bölgesinde güneş veya çeşitli maddelere karşı alerjik reaksiyonlardan kaynaklanan şişliklerde alerjik reaksiyonların tedavisini takiben şişliklerde de inme gözlenmektedir.
  • Yaralanma ve travmalardan kaynaklanan şişliklerde herhangi bi tedaviye gerek duyulmaz. Yaraların iyileşmesi durumunda şişliklerde kendiliğinden geçme eğiliminde olacaktır.
  • Bunların dışında bağışıklık sistemini güçlendirmek için vitamin takviyeleri de bu tarz rahatsızlıkların önlenmesinde etkili olabilmektedir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ