El Tarak Kemiği Kırıkları

  • 15 Mart 2018
  • 5.050 kez görüntülendi.
El Tarak Kemiği Kırıkları

Elde hareketin ortaya çıkması kaslar ve kemiklerin yardımıyla gerçekleşir. Elin bir darbeye maruz kalması, bir yere sıkışması, kaza gibi durumlar elde kırıklara sebebiyet verebilir. El tarak kemiği kırıkları ya da boksör kemiği ismiyle de bilinir. Bu kırıklar, elin 4. ya da 5. serçe parmaklar ile tarak kemiğinin bağlandığı noktada oluşan kırıklardır. Vücuttaki kırıklar içinde en fazla el kırıklarına rastlanır. Sert bir cisme vurulması, darbelerden kaynaklanabilir. Genel olarak bu kırıklar ağrı, şişme, kızarma, yanma gibi belirtiler verir.

El tarak kemik kırıkları; basit, stabil olmayan ve açık kırıklar şeklinde kategorize edilebilir. Basit kırıklarda kemikler birbirinden ayrılmaz ve kemikler çok yer değiştirmez. Bu tür kırıklarda tedavi süreci daha kısadır. Stabil olmayan kırıklarda; travma ya da büyük kaza durumlarında çok fazla kırık ve kemiklerde ayrılma söz konusudur. Açık kırıklarda deriden dışarı çıkan kemikler söz konusudur.

Yaralanma Durumunda İlk Müdahale İçin Öneriler

  • Hasta ilk olarak yaralanma durumunda elindeki yaralanma veya açık yara konusuna müdahale etmelidir. Hasta yaraya soğuk kompres veya ıslatılmış bir havlu müdahale yaparak şişlikleri azaltmaya çalışmalıdır.
  • Eğer bahse konu olan yaralanma halinde açık bir yara durumu söz konusu ise hasta ellerini sabunlu su ile yıkamalı ve enfeksiyon riskini ortadan kaldırmak amacıyla temiz bir bez ya da sargı bezi ile kapatarak acile müracaat etmelidir.
  • Hasta elin zarar verecek durumlardan korumaya özen göstermelidir.
  • Yaralanma ve hastaneye gidiş sürecinde elindeki kemiklere, tendon ve damarlara geri dönülemeyecek zararlar verebileceğinden elini mümkünse hareket ettirmemeli ve doktor tarafından müdahalesi sağlanmalıdır.
  • Ağrı durumunda doktor tarafında verilen ilaçlar ağrının azaltılması ve hastanın rahat etmesinde önemlidir.
  • Açık yarayı kapamak için kullanılan dikiş konusunda, doktorun önerilerine uyulmalı ve tedavi süreci konusunda hassas davranılmalıdır.

El Tarak Kemiğindeki Kırıklar Nasıl Tedavi Edilir?

Hastanede kırığın haline göre röntgen, MR, tomografi gibi görüntüleme cihazları kullanılır. Elin hasar durumu tespit edildikten sonra gerekli tedavi tespit edilir. Eldeki vaziyete göre bu tedavi elin alçıya alınması olabileceği gibi ameliyat yapılması da gerekebilir. Ameliyatlar genellikle bu el kemiklerindeki kırıklar minik parçalar halinde olduğunda değerlendirmeye alınır.

Ameliyat tercihleri doktorun kararı ve hastanın durumuna uygunluk derecesi bakımından karşılaştırılarak açık ve kapalı ameliyatlardan biri tercih edilebilir. Tedavi süreci hastanın durumuna göre değişmekle birlikte 10-12 hafta kadar bir süre alabilir. Kırığın tedavisi süresinde doktor tarafından verilen el egzersizleri aksatılmamalıdır. Gerekirse fizik tedavi uygulamalarından yardım alınabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ