Ellerde Kızarma

  • 17 Kasım 2017
  • 4.763 kez görüntülendi.
Ellerde Kızarma

Ellerde kızarıklık genelde alerjik bir etki nedeni ile oluşsa da bazen bir hastalığın habercisi olabilmektedir. Hatta bazen kişinin yaşadığı stres, düzensiz veya yanlış beslenme gibi durumlar da ellerde kızarıklığa neden olabilmektedir. Bazen oluşan bu kızarıklıklara kaşıntı ve yanma da eşlik edebilir. Ellerde kızarıklık çoğu zaman kısa sürede geçer. Ancak uzun süreli kızarıklıklarda durum göz ardı edilmemeli, mutlaka uzman hekime başvurulmalıdır.

Ellerde Kızarıklık Neden Olur?

1-)Alerjik Reaksiyonlar

Kişilerin alerjik maddelere karşı verdikleri tepki farklılık gösterse de, sonucu genelde birbirine yakındır. Bazı besinler (süt, yumurta, baharatlar vs.), giysiler (yün, bazı kumaş türleri), alerjen etki gösteren maddeler (sabun, çamaşır yumuşatıcıları, bazı hijyen sağlayan deterjanlar) ellerde alerjen etkiler yaratabilir ve kızarıklık, kaşıntı ve yanma gibi rahatsızlıklara yol açabilmektedirler.

2-)Aşırı Stres Yaşama

Stres nedeniyle vücutta meydana gelen hormonal salınım farklılıklarından kaynaklı ellerde kızarıklık sorunu ile karşılaşılabilir. Böyle durumlarda kişinin yüzünde ve boyun bölgesinde de benzer kızarıklık, kaşıntı ve yanma gibi etkiler gözlenebilir. Genellikle stres kontrol altına alındığında bu şikayetler ortadan kalkmaktadır.

3-)Damar Hastalıkları

Kan dolaşımı ve damar hastalıklarından kaynaklanan rahatsızlıklar el bölgesindeki damarlardan kaynaklanıyorsa ellerde kızarıklığa, kaşıntı ve yanma hissedilmesine neden olabilmektedir.

4-)Şeker Hastalığı

Şeker hastası olan kişilerde el ve ayaklarda kızarıklık, yanma ve bazen de kaşıntı şikayetlerine sıklıkla rastlanmaktadır.

5-)Tiroit Bezi Hastalıkları

Tiroit bezi hastalıklarına bağlı olarak ellerde kızarıklık gözlemlemek mümkündür. Ancak bu durum sadece tiroit bezi hastalıklarının habercisi değildir. Diğer belirtiler de dikkate alınarak inceleme yapılmalıdır.

6-)Vitamin Eksikliği

Beslenmede yapılan hatalardan kaynaklanan vitamin eksiklikleri vücudun farklı yerlerinde ortaya çıkan etkilerle anlaşılabilmektedir. Ellerde kızarıklık oluşturan vitamin ise B12’dir. Bu vitaminin eksikliği ellerde kızarma ve kaşıntıya neden olabilmektedir.

7-)Karpal Tünel Sendromu

Karpal tünel sendromu bir veya her iki elin ilk üç parmağını tutan ilerleyici özellik taşıyan bir hastalıktır. El bileğinin ortasında yer alan ve ilk üç parmağa dağılan medyan sinirlerin sıkışması durumunda ellerde ağrı, kızarıklık, his kaybı, güçsüzlük gibi etkilerle kendini gösterir.

8-)Bağ Doku Hastalıkları

Bu hastalıklarda doku ve kaslarda ortaya çıkan rahatsızlıklar nedeniyle ellerde kızarma oluşur. Hastalığın ilk habercisi bu şekilde dışa vurabilir ve ilerlemesi yavaş olabilir.

Ellerde Kızarıklık Nasıl Tedavi Edilir?

Ellerde kızarıklık, rahatsızlığın arkasında yatan etkene göre tedavi edilir. Kızarıklık her zaman tek başına bir rahatsızlık olmayıp bazen ciddi hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkmaktadır. Hastalık dışı etkenlerde dikkat edilmesi gereken hususlar ise düzenli ve doğru beslenmek, stresten kaçınmak, alerjen maddelerden uzak durmaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ