Epidural Sezeryan Sonrası Geçmeyen Uyuşukluk

  • 26 Ocak 2017
  • 17.477 kez görüntülendi.
Epidural Sezeryan Sonrası Geçmeyen Uyuşukluk

Epidural sezeryan, günümüzde ağrısız doğum olarak adlandırılır. Genel anesteziden farkı anne uyanıktır ve sadece belden aşağısı uyuşmuş biçimdedir. Çevresinde olup biteni görür, duyar. Bebeğinin ilk ağlama sesini duyar ve doğduğu an bebeği görebilir. Ayrıca hem normal doğumda hem de sezeryanla doğumda epidural uygulanabilir. Bu yönlerden bakınca avantajlı bir yöntemdir. Epidural anestezi, vücudun bel bölgesindeki ağrı iletimini durdurarak bölgesel yani lokal anestezidir. Sadece doğumda değil, bütün bel altına uygulanacak cerrahi işlemler için epidural anestezi uygulanabilir.

Epidural anesteziden sonra etki süresi boyunca anne bacaklarını hareket ettiremez ve hissedemez. Normal doğumda epidural anestezinin uygulanmasının tek amacı vardır ve bu amaç; ağrıyı gidermektir. Epidural anestezi çok ince bir kateter(vücut boşluğuna sokulan tüp) ile bel bölgesine yapılır. Öncelikle doktor epidural iğnesinin gireceği yere anestezik madde verir, ağrıyı azaltır ve sonra iğneyi sokar. Anestezi etkisinin başlaması için 15 ile 30 dakika beklemek gerekir.

Epidural Anestezinin Yan Etkileri

  • Doğum sonrasında etki geçene kadar uyuşukluk devam eder. Bu nedenle doğum sonrasında rahat hareket edemeyebilirsiniz.
  • Epidural anestezi kan basıncı düşüreceği için kendi kanınıza ve bebeğin kanına oksijen sağlamak için yeterli kan basıncının olması gereklidir. Bu her zaman sağlanamayabilir.
  • Üriner retansiyona neden olur. Bu durum idrar tutulumudur yani idrarı yapamamadır. Eğer doğum sırasında mesane dolarsa rahim genişlemesi engeller. Bu nedenle epiduraldan önce anneye sonda takılmalıdır.
  • Bulantı ve kusmaya neden olabilir. Bu his kısa sürede geçer.
  • Ciltte kaşıntı meydana getirebilir.

Epidural Anestezi Sonrası Nadiren Görülen Yan Etkiler

  • Bazı bölgelerde uyuşukluk olabilir. Bu durum 12-24 saat sürebilir.
  • Şiddetli baş ağrısı olabilir. Bu durumun nedeni bazen omurilik sıvısı sızar ve spinal baş ağrısına neden olur.
  • Felç olma riski yüksektir. Çok düşük bir ihtimaldir. Fakat tam bir his kaybı olabilir.
  • Enfeksiyon riski olabilir. Epidural yapılan bölgenin enfeksiyon kapması çok kolaydır.

Epidural Sezeryanın Zararları

Doğum Sonrasında Hareketsizlik

His tamamen ortadan kalkana kadar hareket edilemez. Bacakların hareket etmemesi durumu olur. Bazen ise bu durum kalıcı olabilir. Buna felç diyoruz. Bu durum korkunç sonuçlar meydana getirir. Fakat görülme olasılığı çok çok düşüktür.

Tansiyonu Düşürmesi

Epidural doğum tansiyon düşüklüğüne neden olur ve bununla beraber baş dönmesi, titreme, nabız düşüklüğü gibi durumlara da neden olur.

Bebeğin Emmesi ile İlgili Riskler

Normalde bebekler anne memesini az yardım alarak kolayca bulurken epidural anestezi ile doğan bebeklerde yön bulma ve rahat bir şekilde memeyi emme refleksi güçlü olmayabilir.

Geçici Bel Ağrısı

Epidural doğumda bel kasları gevşer ve lif zedelenmesi olabilir. Bu durumlarda bel ağrısı olabilir. Çok uzun sürmez.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ