Gastrit ve Buna Bağlı Bel Ağrısı

  • 13 Ocak 2017
  • 14.020 kez görüntülendi.
Gastrit ve Buna Bağlı Bel Ağrısı

Mide mukozasının tahrip olmasına bağlı gelişen gastrit, halk arasında en fazla görülen mide rahatsızlıklarından biridir. Sindirim sisteminde etkili mide asidinin, midede tahribata yol açması gastrit olarak tanımlanır. Rahatsızlık akut yani kısa süreli olabileceği gibi kronik de olabilir.

Gastrit Belirtileri Nelerdir?

Gastritin en bariz belirtileri; midede yanma hissi ve mide ağrılarıdır. Ancak bu şikayetler tek başına direkt olarak rahatsızlık işaretçisi olarak kabul edilemez. Her zaman belirtiler söz konusu olmasa da, gözlenebilen semptomları şunlardır;

  • Mide bulantısı,
  • Mide ağrısı,
  • Kilo kaybı,
  • Midede yanma hissi(yangı),
  • Kusma,
  • Sırt ağrısı hissedilebilir.

Gastrit ve Sırt Ağrısı

Gastrit sorunu olan kişiler, bu rahatsızlığın sırt ağrısına yol açıp açmadığını merak ederler. Mide astarında oluşan iltihaplanma şeklinde tanımladığımız gastrit, şiddetli mide ağrısına yol açabilir. Hissedilen ağrılar, kişinin sırt bölgesinde de ağrılar duymasına neden olabilir. Sırt ağrısı şikayeti gastritten bağımsız olabileceği gibi rahatsızlığın sonucu olarak da gözlenebilir. Şayet dayanılmayacak derecede mide ağrısı ve beraberinde sırt ağrısı şikayetleri söz konusuysa, kesinlikle sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

Gastrit Nedenleri Nelerdir?

Bakteriyel Enfeksiyonlar

Rahatsızlığın en yaygın nedeni bakteriyel enfeksiyonlardır. Vücut için zararlı çeşitli bakterilerin, vücuda girmesi akabinde gastrit rahatsızlığı baş gösterebilir. Hastalık mide ağrıları ve midede yanma şikayetleriyle kendini gösterir.

Sigara ve Alkol Tüketimi

Sağlığa zararları tartışmasız olan sigara ve alkol de rahatsızlığın sebeplerindendir. Çok fazla alkol ve sigara kullanan kişilerde, mide asidi üretimi artış gösterebilir. Besinlerin parçalanması ve sindirilmesinde etkili ve güçlü mide asidinin fazla salınması ise mide astarında tahribe yol açarak gastrite yol açabilir.

Kullanılan İlaçların Etkisi

Tedavi döneminde uzun süreli kullanılan bazı ilaçların etkisi olarak midede iltihaplanma yani gastrit görülebilir. Özellikle ibuprofen, aspirin ilaçlarının uzun süreli ve aşırı kullanımına bağlı olarak rastlanabilmektedir. Şikayetle ilgili tıbbi destek alınırken, alınan ilaçlar hakkında uzmana bilgi verilmesi tedavi ve tetkik aşamasını kolaylaştırıcıdır.

Psikolojik Etkenler

Her bireyin yaşamının içinde olan stres, endişe ve kaygı gibi psikolojik etkenler vücutta kendilerini fizyolojik sonuçlarla gösterebilmektedir. Stres; mide asidinin fazla salınması ve düzensiz olmasına neden olarak gastrite sebebiyet verebilir. Stres, endişe bunun dışında pek çok sağlık sorununu tetikleyici olduğundan olabildiğince stresten uzak durmakta fayda vardır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ