Gebelikte Kan Gelmesi

  • 08 Mart 2018
  • 2.780 kez görüntülendi.
Gebelikte Kan Gelmesi

Gebelikte ortaya çıkan kanama durumu, vajina ile ilgilidir. Tam olarak regl kanı gibi kırmızı ya da kahverengimsi bir tonda görülebilen bu kanama, gebelikte genel olarak ilk birkaç haftada görülebilir. Bu durum normaldir.

Kanama, bir – iki gün boyunca devam edebilir ve gebeliğin evreleri ile ilişkilendirilebilir. Gebe kadınların her 5 tanesinden biri bu durumu yaşamaktadır. Ancak yine de bu konunun netleşmesi ya da nedeninin bulunması için doktora muayene olunması önerilir. Çünkü bu akıntı, her ne kadar zararsız kabul edilse de ciddi anlamda riskli durumların da habercisi olabilmektedir.

Ä°lk ve Son Aylarda Kanama

  • GebeliÄŸin ilk aylarında meydana gelen kanama, yoÄŸun olmaz ancak yine de anne adayında bir paniÄŸe neden olur. Çünkü gebelikte kanama, akla ilk olarak düşük olasılığını getirmektedir.
  • GebeliÄŸin en önemli dönemi ilk üç aylık süreçtir. GebeliÄŸin üçüncü ayından sonra, kanamalar normal ÅŸartlarda kesilecektir.
  • GebeliÄŸin son bir iki ayında da kanama görülmesi olasılık dahilindedir. Bunun temel nedeni ise rahim aÄŸzında bulunan ve “tıkaç” olarak isimlendirilen yapının atılmasıdır.
  • Anne adayının gebeliÄŸin hiç bir döneminde bedensel zorlayıcı aktivitelerde bulunmaması, bebeÄŸin saÄŸlığı ve geliÅŸimi açısından çok önemlidir. Zorlayıcı eylemlere bulunan gebe kadının rahminde kasılmalar meydana gelebilir ve bu da kanamaya yol açabilir.
  • Embriyo geliÅŸimi, gebeliÄŸin üçüncü ayında meydana gelir. Bu nedenle üçüncü aydan sonra ortaya çıkan kanama durumu düşük olasılığı anlamına gelir.
  • Gebelikte, rahmin bir sebeple enfeksiyon kapması ya da rahimde mevcut olan bir bozukluk neticesinde de kanama meydana gelebilmektedir.
  • Kanamaların çok yoÄŸun olarak meydana gelmesi ya da sık aralıklarla tekrarlanması, gebelikte yolunda gitmeyen bir durumun göstergesidir. Bu durumda anne adayının vakit kaybetmeden doktora görünmesi gerekmektedir.

Gebelikte Kan Gelmesi Tedavisi

İlk aylarda ortaya çıkan kanama durumunda, anne adayına tedavi için progesteron ilaçları verilmektedir. Bu ilaçlar rahmin gevşemesini sağlar ve bu sayede rahimdeki kasılmalar azalır. Anne adayı da bu sayede rahatlar. Bu ilaçlar, özellikle ilk gebeliğinde düşük yapmış gebe kadınlara verilmektedir. Çünkü daha önce düşük yapmış kadınlarda yeniden düşük olma olasılığı oldukça yüksektir.

Kanama ve Düşük

GebeliÄŸin 20. Haftasında, gebeliÄŸin sonlanması düşük olarak isimlendirilir. Genel olarak gebelikte düşük görülme olasılığı % 20 civarındadır. Genellikle ise ilk 12 hafta içinde düşüklerin % 80’i gerçekleÅŸmektedir. Düşüğün oluÅŸum sebepleri farklılık gösterebilir. Özellikle en sık rastlanan nedenlerden bir tanesi kromozomlardan kaynaklanan bozukluklardır. Ayrıca rahimdeki anormallikler; rahmin dar olması, düşüklük, duvar kalınlaÅŸması vs. sebeplerle de gebelikte düşük oluÅŸabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ