Geceleri Sürekli Kaşıntı Hali

  • 28 Nisan 2017
  • 6.625 kez görüntülendi.
Geceleri Sürekli Kaşıntı Hali

Ciltte meydana gelen kaşıntı hissi kimi zaman geceleri artış gösterebilmekte ve kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilmektedir. Aslında bakıldığında kaşıntının alerjik reaksiyon, cilt hastalıkları gibi pek çok sebebi bulunmaktadır. Kaşıntı hissinin fazla olması beraberinde kızarıklık ve ciltte kabarma gibi başka bir takım şikayetlere de zemin hazırlayıcıdır.

Kaşıntı Neden Olur?

Kaşıntı çoğunlukla alerjik durumlarla ilişkilendirilse de altında yatan daha ciddi sağlık sorunları olabileceğinden, ihmal edilmemesinde ve konuyla ilgili uzman doktora başvurulmasında yarar vardır.

Alerjik Durumlar

Çeşitli çevresel faktörler, dış etkenler alerjiyi tetikleyerek ciltte kaşıntı oluşumuna sebebiyet verebilmektedir. Kullanılan kozmetik ürünleri, tüketilen gıdalar veya giyilen kıyafetler kaşıntı şikayetine yol açabilmektedir. Bu nedenden doğan problemi önlemenin en kesin ve kalıcı yöntemi, alerjiye yol açan etkenin belirlenmesidir.

Cilt Hastalıkları

Kaşıntı tek başına cilt hastalığı bulgusu olmasa da, bir çok cilt sorununun semptomları arasındadır. Bazı cilt rahatsızlıkları belirtileriyle birlikte aşağıda belirtilmiştir;

  • Egzama: Ciltte kuruluk, kaşıntılı kızarıklıklar en bariz bulgularıdır. Daha çok boyun, el ve ayak bölgelerinde, kulak arkası kısmında görülür.
  • Sedef hastalığı: Ciltte kuruma ve çatlak, kaşıntı hissi
  • Uyuz: Ciltte kaşıntı ile kendini belli eder. Özellikle gece kaşıntıları fazla görülür. Ciltte kabuklanma, kanama da rahatsızlığın bulguları arasındadır.

Kuru Cilt

Cildin normalinden fazla kuru olması da kaşıntının sebepleri arasındadır. Özellikle yaz günlerinde uzun süre güneşe maruz kalmanın etkisiyle veya klimanın başında uzun süre bulunmakla birlikte cildin kurumasıyla beraber kaşıntı hissi oluşabilmektedir.

Böcek Isırıkları

Özellikle sıcak yaz aylarında sivrisinek ısırıklarına sık rastlanır. Sivrisinek veya başka böceklerin ısırması/sokması akabinde ciltte kaşıntılı kızarıklıklar görülebilir.

Enfeksiyonel Rahatsızlıklar

Enfeksiyonel durumlar yalnızca normal hastalıklarda değil, cilt üzerinde de meydana gelebilir. Zararlı bakteri, mantar yapılarının cilt üzerinde çoğalması neticesinde kaşıntı görülebilir. Kaşıntıya yol açan başlıca enfeksiyonel durumlar aşağıda belirtilmiştir;

  • Mantar enfeksiyonları: Daha çok ayak mantarı olarak görülen bu rahatsızlık, kaşıntı ile kendini belli eder. Ayak dışında saç derisinde de görülebilmektedir.
  •  Saçkıran: Kafanın saçlı bölgesinde yer yer dökülmelere neden olan bir bağışıklık sistemi rahatsızlığıdır. Kendini kaşıntı ve saç dökülmesiyle belli eder. Aşırı stres, genetik faktörler rahatsızlığı tetikleyici etkenlerdir.

Kullanılan İlaçların Etkisi

Tedavi aşamasında alınan ilaçların yan etkisi olarak ciltte kaşıntı ve kızarıklık şikayetleri meydana gelebilmektedir. Şikayetle ilgili başvurulduğunda uzman hekime kullanılan ilaçlardan bahsedilmesi yararlı olacaktır.

Diğer Nedenler

  • İç hastalıklar: Böbrek yetmezliği, tiroid bezinin fazla veya az çalışması.
  • Hamilelik evresi,
  • Menopoz dönemi

Eğer kaşıntılar uzun süredir devam ediyor ve kişinin gündelik işlerini yapmasına engel olacak boyuttaysa, gözardı edilmeden bir an evvel uzman doktora başvurulması önerilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ