Göğüs Ortasında Yanma

  • 11 Aralık 2017
  • 4.957 kez görüntülendi.
Göğüs Ortasında Yanma

Göğüsteki yanmalar, ağrılar, batma hissi gibi durumların basit nedenleri olabilirken göğüs içerisindeki hayati organlarla ilgili olup son derece ciddi olabilir. Göğüs içerisindeki özellikle kalp ve akciğerler son derece hayati organlardır. Bu organlardan kaynaklanan problemler büyük sıkıntılara hatta ölüme yol açabilecek durumlardır. Kalp hastalıkları sık görülen ve ölümle sonuçlanma ihtimali yüksek hastalıklardır. Özellikle beslenme bozuklukları, hareketsiz yaşam tarzı, sigara kullanımı gibi pek çok insanın sıradan karşıladığı durumlar özellikle kalple birlikte bütün vücudu olumsuz etkiliyor.

Göğüs Ortasında Yanmanın Nedenleri Nelerdir?

Göğüste yanma hissi kalpten kaynaklanıyor olabilir. Eğer göğüste sıkışıklık yanmaya beraber hissediliyorsa, kalp veya damarlarda bir sorun olabilir. Kalp kası iltihaplanmaları, kalp zarı iltihaplanmaları, aort yırtılması gibi durumlarda göğüste yanma oluşabilir.

Eğer yanma nefes alıp verirken ortaya çıkıyorsa, bu solunum yolları veya akciğerden kaynaklanıyor olabilir. Akciğer enfeksiyonları, akciğer zarındaki enfeksiyonlar, zatürre gibi hastalıklar göğüste yanmaya yol açabilir.

Göğüsteki yanmanın sebebi mide olabilir. Midedeki yanmalar göğüste hissediliyor olabilir. Hazımsızlık, mide asidinin artması gibi mide yanmasına sebep olan durumlar göğüste yanmaya neden olabilir.

Kalp Krizi Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

Kalp, içinde dolaşan kandan beslenmez. Kalbi besleyen özel damarlar vardır. Bu damarlara koroner damar denir. Bu damarlar farklı sebeplerden dolayı tıkanırsa, tıkanan damarın kan götürdüğü kalp dokusu beslenemeyeceğinden ölür. Kalp dokuları ölmeye başlayınca kalp güç kaybeder ve pompalama görevini yerine getiremez. Buna bağlı olarak ölüme varan sonuçlar ortaya çıkabilir.

Kalp krizi şiddetli kalp ağrısıyla kendini gösterir. Çarpıntı, nefes darlığı, göğüste yanma gibi bulgular bu ağrıya eşlik eder. Kalp enfeksiyonları gibi diğer kalp rahatsızlıklarından ayıran en önemli özelliği kalp krizi ağrılarının çok şiddetli oluşmasıdır.

Şeker hastaları, kolesterol hastaları, hipertansiyon hastaları, sigara içenler, kilolu kişiler ve ailesinde kalp krizi geçirmiş olanlar risk altındadır. Bu insanların daha dikkatli olmaları gerekir.

Kalp krizinde vakit kaybetmeden hastaneye başvurmak gerekir. Kalp krizi geçirenlerin yarısı ilk 1 saat içerisinde hayatını kaybetmektedir. Bu yüzden mümkün olduğunca hızlı hastaneye gitmek gerekir.
Kalp krizinin tedavi edilmesi için en kısa sürede tıkanan damarın açılması gerekir. Balon anjiyoplasti ve stant yerleştirme gibi yöntemlerle tıkalı damar açılmaya çalışılır. Genellikle bu yöntemlerle %95 oranında başarı sağlanır. Fakat damar açılamamışsa, bypass ameliyatı uygulanır. Tıkalı damarın vücudun farklı bölgelerinden alınan damarlarla tıkanık bölgesi atlatılır. Kan tıkanıklığı geçmiş olur.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ