Hamileyken Ağlamak ve Üzülmek

  • 19 Aralık 2017
  • 6.136 kez görüntülendi.
Hamileyken Ağlamak ve Üzülmek

Hamilelik üzüntü, heyecan, mutluluk, stres gibi duyguları beraberinde getiren ve bu duygular arasında keskin geçişlere sebep olan bir durumdur. Vücudumuzdaki birçok olay hormonlarla kontrol edilirken duygularda aslında hormon kaynaklıdır. Özellikle kadınlarda bazı dönemlerde hormon dengeleri değiştiğinden dolayı duygusal dengelerde değişir. Adet dönemleri ve hamilelik dönemi bunun en büyük örneğidir. Peki özellikle üzüntü, sinir, stres gibi duyguların yoğun yaşanması anne karnındaki bebeği nasıl etkiler?

Hamileyken Üzüntü Bebeği Nasıl Etkiler?

“Hamileyken üzülmek bebeği kötü etkiler” demek pek doğru sayılmaz aslında. Bu direkt bir etki değildir. Duygular vücuttaki hormonlarla doğrudan ilişkilidir. Bu yüzden annenin kendini çok üzmesi, çok heyecan ve stres yapması kandaki hormon seviyelerinde değişikliğe neden olacaktır. Anne karnındaki bebeğin kanı ile annenin kanı arasında alışveriş olur. Anne karnındaki besin ve oksijen bebeğe, bebekteki karbondioksit ve atıklar anne kanına geçer. Bu alışveriş esnasında anne karnında bazı hormonların fazla bulunması çocuğa hormon geçmesine sebep olur.

Annedeki hormon çocuğa geçince çocuğun kanında sebepsiz yere bazı hormonlar artacaktır. Bu durum çocuğun etkilenmesine sebep olur. Söylediğimiz gibi bu doğrudan biri etki değildir.

Annede ağlamak bazen stres atmanın bir yolu olduğundan sanıldığı gibi çocuğa zararlı değildir. Aksine annenin stresten kurtulması çocuk için daha faydalıdır. Fakat eğer annenin ağlaması üzüntü kaynaklı ise bu durum çocuğu etkileyebilir.

Üzüntü, kaygı gibi durumlar çocuğa etkili olabileceği gibi bunların sebep olduğu depresyon hem anne hem de çocuk için çok daha tehlikelidir. Depresyona giren annelerde birçok fizyolojik değişiklik meydana gelir ve çocuğu etkiler. Bununla birlikte depresyonda iştahsızlık çocuğun yeterli beslenememesine neden olur ve bebeğin gelişimini olumsuz etkiler.

Hamilelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Öncelikle anne sıkıntılarını kendi içinde yaşamamalıdır. Bir problemle karşılaşıldığı zaman başta eş olmak üzere çevredeki insanlara anlatılmalı ve gerekli durumlarda yardım istemekten kaçınılmamalıdır. Eğer sıkıntıları içinize atar ve paylaşmazsanız, bu ilerleyen dönemlerde sizi daha da etkileyecektir.
  • Hiç bir insan mükemmel olmadığı gibi hiç bir anne de mükemmel değildir ve olmasına gerekte yoktur. Sürekli mükemmel olma isteği ve sıfır sorunla hamileliği tamamlamaya çalışmak sizi psikolojik sıkıntılara sokabilir. Eğer mükemmel olmaya çalışır ve başaramazsanız psikolojik olarak sizi zorlar.
  • Hamilelik sürecinde kendine vakit ayırmak, yeterince dinlenmek ve uyumak hem fiziksel hem de psikolojik açıdan önemlidir. Hamilelikte ruhsal açıdan sıkıntılı dönemler yaşanabilir. Eğer bu sıkıntıların üstesinden gelemiyorsanız, uzman desteği almaktan çekinmeyin. İlaçsız uygulanabilen tedavilerle hem kendi sağlığınızı hem de bebeğinizin sağlığını korumuş olursunuz.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ