Hareketle Birlikte Ani Zonklama

  • 11 Mayıs 2017
  • 5.248 kez görüntülendi.
Hareketle Birlikte Ani Zonklama

Gün içinde hareket ederken birden bire boyun ve baş bölgesinde zonklamaya, ağrıya sık rastlanır. Bunun nedeni çoğu zaman zonklayan bölgeye daha önce hasar alınmış olmasıdır. Boyun bölgesine alınan bir hasar, bu bölgenin hareket ettirilmesiyle birlikte ağrı ve zonklama şikayetine yol açabilir. Fakat hareketle beraber gözlenen ani zonklama, bölgesel travma etkenlerinin dışında kan şekerinin düşük olmasından, migrenden ve kas basıncının yüksek olmasından da kaynaklı olabilir.

Bu içerikte ilk olarak boyun ve baş bölgesinde aniden baş gösteren zonklamanın travmatik nedenlerini ardından da fiziksel darbe dışındaki sebeplerini detaylı ele alacağız.

Hareketle Birlikte Ani Zonklama Nedenleri Nelerdir?

Travma Etkenleri

Boyun ve baş bölgesine alınan darbelerin ardından; “hareketle birlikte ani zonklama” şikayetine sık rastlanır. Gün içinde yanlış duruş bozuklukları, boyun fıtığı ve boyna doğru alınan sert darbe akabinde baş gösterebilmektedir. Bu sebepten oluşan zonklama ve ağrıların ihmal edilmesi, ilerde daha ciddi eklem sorunlarına davetiye çıkartabileceğinden muhakkak uzman doktora danışılmalıdır.

Migren

Birincil baş ağrısı grubunun yani çeşitli hastalıklardan kaynaklı olmayan baş ağrılarının en başında; migren gelmektedir. Beyin damarlarının çeşitli sebeplerden ötürü daralıp genişlemesi sonucunda meydana gelen şiddetli baş ağrıları olarak tanımlanır. Her ne kadar nedeni tam anlamıyla saptanamamış olsa da, başlıca tetikleyici unsurlar şunlardır;

  • Açlık,
  • Stres, endişe ve kaygı gibi psikolojik etkenler,
  • Uykusuzluk veya çok fazla uyumak,
  • Kullanılan bazı ilaçlar(hormon tedavisi için kullanılan ilaçlar, doğum kontrol hapları vs.)

Migrenin en bariz belirtisi zonklama şeklindeki şiddetli baş ağrılarıdır. Bunun dışında ışığa ve sese karşı hassasiyet de rahatsızlığın semptomları arasındadır.

Yüksek Kan Basıncı

Damarlarda normal seyirde olması gereken kan basıncının yüksek olması, hipertansiyon yani yüksek tansiyon olarak bilinir. Yüksek tansiyon olup olmadığının anlaşılması için büyük tansiyon(sistolik) ve küçük tansiyon(diastolik) değerleri detaylı izlenir. Şayet bu değerlerden biri, olması gerekenden daha yüksek çıkarsa teşhis koyulur. Baş ağrısı, ani zonklama ve baş dönmesi yüksek tansiyonun en bilindik belirtileri arasındadır. Bunların yanı sıra nefes darlığı, kalp atış ritminde düzensizlik ve burun kanaması da bulgularındandır.

Kan Şekeri Düşüklüğü

Başta ani zonklama ve baş ağrılarının bir diğer nedeni de kan şekeri düşüklüğüdür. Ancak baş ağrısı tek başına kan şekeri düşüklüğünün göstergesi değildir. Baş dönmesi, hafif bilinç kaybı, baş ağrısı, halsizlik, sinirlilik hali gibi pek çok bulgusu mevcuttur.

“Şekerim düştü galiba” cümlesini kendimizden veya yakın çevremizden günlük hayatta çok fazla işitiriz. Bundan kastedilen kanda normalde şartlarda belirli seviyede bulunması gereken glikozun, çok düşük olmasıdır. Öğün atlama, aşırı alkol tüketimi, stres, açlık; kan şekeri düşüklüğüne yol açarak ani zonklama şikayetine sebebiyet verebilmektedir.

Birden bire zonklama, baş ağrısı veya göz kararması şikayeti söz konusuysa; altında yatan çok ciddi sağlık sorunları olabileceğinden konuyla ilgili mutlaka uzman hekime danışılmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ