Kafada Aniden Çıkan Şişlikler

  • 06 Nisan 2018
  • 4.068 kez görüntülendi.
Kafada Aniden Çıkan Şişlikler

Kafa derisinde farklı zamanlarda, farklı nedenlerle aniden şişlik oluşumu gözlemlenebilir. Başlangıç aşamasında hasta tarafından fark edilemeyebilen bu şişlikler, mutlaka muayene ettirilmelidir. Fark edildikten sonra gerekli tedaviye acilen başlanmalıdır.

Kafada Aniden Şişlik Oluşum Nedenleri Nelerdir?

  • Kişinin başını bir yere çarpması ya da başına darbe alması sonucunda, kafa derisinde şişlikler meydana gelebilir. Travma sonucunda oluşan şişlikler bir süre sonra kendiliğinden inse de, kafa veya beyin sarsıntısı ihtimaline karşı muayene olunması tavsiye edilmektedir.
  • Zaman içinde vücutta biriken yağlar, vücuttan bir biçimde atılamadığında, deri altında birikintiler oluşabilmektedir. Bunlar da zamanla kiste dönüşebilmektedir. Kistler kötü huylu veya iyi huylu olabilir. Bunun tespiti için tahlil ve tetkikler muhakkak yaptırılmalıdır. Çünkü büyüme yapabilir ve kişinin kafa derisi altında önüne geçilemez risklere yol açabilirler.
  • Beslenme sonucunda yine vücutta yağ birikmesi, vücudun çeşitli bölgelerinde yağ bezesi olarak ortaya çıkabilir. Estetik açıdan kişiyi rahatsız edebilen bu şişlikler, talep edildiğinde uzman bir doktor tarafından alınabilir ya da enjeksiyon yöntemi ile bu yağ bezelerinin içi boşaltılabilir. Bazen yağ bezesi olduğu düşünülen şişlikler de kötü huylu oluşumlar olabilmektedir. Bu nedenle mutlaka bunların tetkikleri yaptırılmalıdır.
  • Beyin tümörü, baş bölgesinde şişlik oluşumu ile belirti gösterebilmektedir. Yalnızca şişliğin ortaya çıkması ile tümör tanısı elbette konulamaz ama yine de durumdan şüphelenmek ve tetkikleri yaptırmak gerekir. Eğer tümör oluşumu mevcut ise kişide bağ bölgesinde ağrı ya da baş dönmesi, seğirme, titreme veya çift görme gibi belirtiler de ortaya çıkacaktır. Tümör, ihmal edilmemesi gereken bir hastalıktır ve mutlaka tedavi edilmelidir. Aksi halde hastanın hayati riski artacaktır.

Kafada Oluşan Ani Şişliklerin Tedavisi

Yağ bezesi veya travma etkenlerinden kaynaklanan şişliklerin tedavisi ciddi ve riskli değildir. Ancak, sebepsiz yere çıkan ve gün geçtikçe büyüyen şişliklerden ciddi olarak şüphelenmek ve gereken işlemleri yaptırmak çok önemlidir.

Beyinde ortaya çıkan bir hasar ya da kist nedeniyle oluşan şişliklerde ise öncelikle kistin türü ve hasarın boyutu tespit edilmeli, ardından tedavi işlemlerine derhal başlanmalıdır. Kafada tümör oluşumu söz konusu ise, mutlaka bunun tedavisi yapılmalı ya da şartlar uygun ise tümörün alınmasına çalışılmalıdır.

Tümörün tedavi süreci için erken fark edilmesi hayati bir öneme sahiptir. Yaşın ilerlemesi, diğer belirtilerin ( çift görme, baş ağrısı, dengede sarsılma ve konuşmada bozukluk vs. )ortaya çıkması halinde, hasta derhal en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Tümörün ilerlemesi halinde hastanın kurtuluş şansının az olduğunu ifade etmek gerekir. Ancak yine de radyoterapi, kemoterapi vs. tedavi yöntemleri bazı hastalarda işe yarayabilmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ