Kafadaki Beze

  • 18 Kasım 2017
  • 3.778 kez görüntülendi.
Kafadaki Beze

Kafada ilk olarak belirli belirsiz büyüklüklerde iken giderek büyüyen şişlikler ile kendini gösteren yağ bezeleri genellikle iyi huyludur. Yağ bezelerinin oluşma nedeni ise yağ hücrelerinin kafa derisinde kontrolsüz şekilde çoğalmasıyla oluşur. Kendini kafada ele gelen şişlikler şeklinde gösterir.

Estetik olarak takıntısı olan kişiler için büyük problemlere neden olabilir. Yağ bezeleri çok büyükse saçlı derideki kıl kökleri canlılığını yitirip o bölgedeki saçlar dökülebilir. Saçlar dökülürse beze alındıktan sonra o bölgede yeniden saç çıkması çok zordur. Beze çok fazla büyümeden müdahale edilmelidir. Böyle bir durumda o bölgeye saç ekimi düşünülebilir.

Yağ Bezeleri Neden Oluşur?

Yağ bezelerinin oluşum sebebine bakıldığında çeşitli etkenlerle ter bezlerinin kanalları tıkaması sonucu içeride kalan maddeler ile yağ bezeleri oluşur. Sübkutan doku (cilt altı yağ dokusu)(n)da oluşan bu bezeler ameliyat ile alınabilmektedir. Fakat bunun uzun vadeli ve başka bir bölgede oluşmaması için mutlaka kişinin kan değerlerine bakılmalıdır.

Kan değerlerinde önemli olan parametreler ise total kolesterol, LDL kolesterol gibi değerlerdir. Kan tahlilinde bu değerlerin yüksek olması tekrar bölgede kist oluşumuna yatkınlığı gösterir. Bu nedenle kolesterol değerlerini kontrol altına alacak girişimlerde bulunulması gerekmektedir. Bu girişimlerden biri doktor tavsiyesiyle kolesterol ilacı kullanımıdır. İkincisi ise bir beslenme uzmanının uygulayacağı beslenme tedavisidir.

Yağ Bezeleri için Kesin Çözüm Var Mıdır?

Yağ bezeleri kısa bir cerrahi işlem sonucunda çıkarılabilmektedir. Bu nedenle bir genel cerraha başvurulmalıdır. Bu işlem öncesinde lokal anestezi uygulanır. Ameliyatta bezenin içinde bulunduğu kapsülün zarar görmeden çıkarılması önemlidir. Bu aynı bölgede tekrar yağ bezesi oluşumu ihtimalini ortadan kaldırır. Ameliyat yerinde kapsülün herhangi bir parçasının kalmaması önemlidir.

Ameliyat sırasında saçların çıkış yönü dikkate alınarak kesi yapılmalıdır. Saçların çıkış yönünü etkilemeyen küçük bir kesi olmalıdır. Beze eğer çok büyükse kitlenin yarısı kadar kesi yapılabilir. Dikişlerin de estetik problem oluşturmamak adına kesi yerine yakın atılması gerekmektedir. Ameliyat bittikten sonra bölgenin hava almasına dikkat edilmelidir, üzeri örtülmemelidir. Üzerini açık kalması iyileşme sürecini hızlandıracaktır.

Ameliyatın bu konuda deneyimli bir doktora yaptırılmasında fayda vardır. Bu ameliyat sırasında saçlar tıraş edilmez. Deneyimi olmayan bir doktor bölgeyi daha iyi görüp rahat çalışmak adına saçlı deriyi tıraş edebilirler. Bu da kişilerde saçkıran benzeri bir görünüm oluşturarak sosyal yaşamlarını olumsuz etkileyebilir. Beden algılarını olumsuz yöne çevirebilir. Özgüveni düşürebilir. Hastaların ilk 24 saat banyo yapmaması gerekmektedir fakat ertesi gün banyo yapmalarında bir sakınca yoktur.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ