Kanal Tedavisi Sonrası Dişin Üzerine Basamama

Kanal Tedavisi Sonrası Dişin Üzerine Basamama

Kanal tedavisi, çürük veya travma nedeniyle dişin iç tarafında olan sinirlerin iyileşmeyecek düzeyde hasar gördüğü veya öldüğü durumlarda uygulanan bir tedavidir. Dişin anatomisinde dişin içinde sinirler ve sinirlerin olduğu yerde de kanallar vardır. İşte bu kanallar içinde bulunan, enfekte olmuş sinirlerin uzaklaştırılması veya kanalların dezenfekte edilip kanal dolgu maddeleri ile doldurulması kanal tedavisidir.

Bütün Dişlere Kanal Tedavisi Yapılır mı?

Bütün dişlere kanal tedavisi yapılamaz. Bazı dişlere yapılamamasının nedenleri arasında, kökünde kırık olması, diş kanallarının tıkalı olması, dişin yeterli kemik desteğinin olmaması veya dişin yeniden canlanamayacak kadar harap olmuş olması sayılabilir.

Kanal Tedavisine Neden İhtiyaç Duyulur?

Dişe veya çeneye alınan darbe, çok derin çürükler olması ve bu çürükler nedeniyle fiziksel iritasyon (ilerlemiş çürükteki bakteriler dişin pulpasında çoğalarak ağrı ve basınca neden olur. Bazı durumlarda şişlik de yaparlar.), ileri derece diş eti hastalıkları, yanlış uygulanmış diş ve ortodonti tedavileri, yüksek yapılmış ve kapanış tam ayarlanmamış dolgular veya protezler nedeniyle kanal tedavisine ihtiyaç vardır. Bu yukarıda sayılan durumlarda dişte ve diş etlerinde çok ciddi ağrılar, sızlamalar, basınçlar, sıcak veya soğuğa karşı hassasiyet ve apseler görülebilir. Tedavisi de sadece kanalla yapılır.

Kanal Tedavisi Dişi Öldürür mü?

Bu düşünce tamamen yanlıştır. Dişin içindeki sinirler alınınca diş sıcak ve soğuğa karşı hissiz hale gelir. Fakat çene kemiğinde bulunan damar ve sinirlerde herhangi bir sıkıntı yoktur ve diş bu sinirlere ve damarlara tutunarak görevine devam eder. Dişi öldürür düşüncesi tamamıyla yanlıştır.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

İlk önce kanal yapılacak diş ve o bölge lokal anestezi ile uyuşturulur. Daha sonra dişin köklerindeki sinirler alınır ve kök kanalları temizlenir. En son olarak ise kök kanalları doku dostu dolgu malzemeleri ile doldurularak dolgu yapılır ve üstüne kalıcı dolgu yapılana kadar geçici malzeme konur. Tüm bu işlemler yarım saat veya 1 saat içinde biter. Eğer diş çok ciddi hasarlı ise 2. bir seans yapılabilir. Bu işlemler yapılırken herhangi ağrı, sızı duyulmaz. Bazı iyi uyuşmamış dişlerde çok hafif ağrı olabilir. Bunu doktora belirtiniz.

Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı

Kanal tedavisi sonrasında hafif bir ağrı, sıcak ve soğuğa karşı hassasiyet hissetmek normaldir. Bu basma ağrısı diye tarif edilir ve 1-2 gün sürmesi normaldir. Gittikçe azalması gerekir. Fakat çok şiddetli ve geçemeyen br ağrı duyuyorsanız, derhal doktorunuza başvurmalısınız. Şiddetli ve azalmayan ağrı normal bir durum değildir.

Antibiyotik tedavisi ile bu durum kontrol altına alınmaya çalışılır. Ancak bu durum tamamen bunu geçirmez geçici olarak sessizleştirir. Doktor kararı ile tekrar kanal tedavisi yapılması gerekebilir.

Kanal tedavisinde sonra ağrı olmasının diğer bir nedeni ise tam temizlenmeyen kanallarda bakteriler kalmasıdır. Bu bakteriler dişte farklı anatomik oluşumlar yapabilir. Bu durumda da aylar bile geçse ağrı olur. Hemen doktora başvurmak gerekir. Eğer tekrar kanal tedavisi yapılıyor fakat iyileşme sağlanamıyorsa, apikal rezeksiyon denilen diş kökündeki iltihabın direkt kemik yüzeyinden temizlenmesi işlemi yapılır. Eğer bu durumda da geçmezse diş çekilmesi düşünülebilir. Fakat diş çekilmesi son aşamadır.

Kanal tedavisi sırasında, kanalların olmamasından veya kıvrımlı olmasından kaynaklanan dişin bazı kısımlarında delik oluşturabilir. Bu deliğe tükürük ulaşırsa dişin daha ileri derecede bir tedavisi gerekir. Bu durum da çok ciddi ve geçmeyen ağrılar yapar.

Kanal tedavisinden sonra hasta o kısımla çiğneme yapmamaya özen göstermelidir. Ağrıyı azaltmak için ağrı kesici kullanabilir. Fakat bu tedavi kısa süreli ağrının geçmesini sağlar. Ağrı eşiği kişiden kişiye farklılık göstereceği için hekiminiz başvurun. Kanal tedavisinden sonra hissedilen ağrı için diş hekiminiz önerdiği bazı ağrı kesici ve antibiyotikleri kullanınız. Eğer yüzünüzde şişlik varsa ve ağrı kontrol altına alınamıyorsa mutlaka diş hekiminize başvurunuz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ