Kanal Tedavisi Yapılan Diş Neden Ağrır?

  • 12 Temmuz 2017
  • 8.124 kez görüntülendi.
Kanal Tedavisi Yapılan Diş Neden Ağrır?

Diş sağlığına gerekli önemin verilmemesi durumunda uzman doktorun uygulanmasını gerekli görmesi dahilinde yapılır. Genellikle çürümüş ve dolgu yapılması gereken dişlerde hasta dolgu yaptırmazsa, dolgu tedavisinin süresi geçerse diş dolgu ile düzelemez hale gelir ve artık ona kanal tedavisi uygulanması gerekebilir. Hasta bunu da geciktirirse dişinden olma ihtimali vardır ve çoğu doktor bu durumu istemez, dişin kurtarılabilmesi için elinden geleni yapar. Kanal tedavisi de bu uygulamalardan birisidir.

Kanal Tedavisi

Belirli şartlar altında uzman hekim tarafından yapılan iyi bir kanal tedavisinin ardından dişin ağrıması normal değildir. Fakat bazı özel durumlar vardır. Örneğin; özellikle apseli olan ve kök uçlarında enfeksiyon olan dişlerde uygulanan kanal tedavisinde bu enfeksiyonun yeniden akutlaşması durumunda ağrı, şişlik görülebilir. Eğer bu şekilde kanal tedavisi sonrasında dişlerde ağrı var ve enfeksiyonun akut kendini göstermesi mevcut ise kanal tedavisi yeniden yapılabilir. Ve bu sefer tedavi birkaç seansa bölünerek enfeksiyon geçene kadar yapılır. Kişinin dişine kanal tedavisi yıllar önce yapılmış olsa bile röntgen incelemesinde uzman hekim tarafından bir sorun gözlenir ise yeniden yapılması mümkündür. Eğer herhangi bir apseleşme ve enfeksiyon gözleniyor ise gerekli olduğu durumda kanal tedavisinden başka cerrahi bir müdahale gerekebilir.

Kanal tedavisinin ardından dişteki apse ve enfeksiyonun varlığı doktor tarafından incelenmeli ve durumun ciddiyetine göre gerekirse kanal tedavisi tekrar edilmeli, gerekirse de kişiye cerrahi bir müdahale uygulanmalıdır.

Kanal Tedavisi Nedir?

Kanal tedavisi, dişin travmaya uğraması ya da bakteriler tarafından çürütülmesi sonucunda dişin içinde canlı dokuların barındığı pulpa odasında bakterilerin üremesi ile bir ihtiyaç haline gelen tedavi şeklidir. Kanal tedavisine ihtiyacı olan dişin mutlaka ağrıyor olması gerekmez. Bazen de dişte hiç bir semptom hiç bir ağrı gözlenmeyebilir. Kanal tedavisinde amaç, içerisinde canlı organizmaların olduğu pulpa odasında biriken bakterilerin tamamen oradan temizlenmesini sağlamak ve oraya kanal dolgusunun yapılmasıdır. Gerekli olursa dişin ağız kısmında kalan yerinde yani üst kısmında gerekli görülürse dolgu ya da porselen diş materyalleri de kullanılabilir.

Kanal Tedavisi Yapılırken Acır mı?

Kanal tedavisi hastanın dişinin uyuşturulması uygulanan bir tedavi yöntemidir. Fakat çok fazla enfeksiyon ve apse gelişmiş olan hastalarda uyuşturması amacıyla uygulanan ilaç etkisini gösteremeyebilir. Bu durumda doktorun kontrolünde uyuşturmak için farklı uygulamalar gerçekleştirilebilir. Hastanın yaşına ve sağlık durumuna göre uygulanan ilacın dozu arttırılabilir ya da uygulama sayısı artar.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ