Kızlık Zarı Nedir ve Türleri Nelerdir?

  • 27 Şubat 2018
  • 2.010 kez görüntülendi.
Kızlık Zarı Nedir ve Türleri Nelerdir?

Kızlık zarı, ya da halk deyişiyle bekaret zarı, vajina girişinden ortalama 2 ya da 3 cm içeride yer alır. Oldukça ince bir yapıya sahiptir ve vajina girişinde bir koruma gibidir. Anatomik olarak bir yararı olmadığı ortaya çıkan kızlık zarı, kişiden kişiye farklı özellikler gösterebilir. Bazı kişilerde kızlık zarı hiç oluşmamıştır ya da bazı kişilerde zar yapısı son derece esnektir. Genel olarak ilk cinsel ilişki esnasında yırtılan bu zar, vajinaya enfeksiyon ya da bakterilerin girmesini engelleme özelliğine de sahiptir.

Kızlık Zarı Çeşitleri Nelerdir?

Bireysel olarak değerlendirilmesi gereken kızlık zarı, her kişide farklı özelliklere sahip olabilmektedir. Yalnızca görsel bir çeşitlilikten ziyade esneklik ya da esnek olmama gibi durumlara göre de sınıflandırılmaktadır. En yaygın şekilde görülen kızlık zarı çeşitleri aşağıda sıralanmıştır:

  • Anüler Zar: En yaygın görülen kızlık zarıdır. Kadınların % 80’i bu zar türüne sahiptir. Yuvarlak bir yapıya sahip olan anüler zar, esnek bir yapıdadır. Bu nedenle ilk cinsel ilişki sırasında kanama meydana gelmeme olasılığı bir hayli yüksektir. Vajinanın hemen girişinde olmasına rağmen, bu zara sahip olan kişilerin % 50’sinde, ilişki esnasında kanama meydana gelmediği bilinmektedir.
  • Imperfore Zar: Nadir bir kızlık zarı çeşidi olan imperfore zar, tamamen kapalı bir yapıdadır. Tıbbi olarak kızlık zarının tamamen kapalı olması bir problemdir. Ergenlik dönemindeki genç bir kız, adet dönemi başlayana kadar zar olup olmadığını anlayamayabilir. Adet kanamasının ya da akıntının olmaması, regl sancılarının çok daha fazla artış göstermesine yol açar. Genellikle doktor tarafından tespit edilen bu zar, basit bir operasyon ile alınır. Böylece sağlıklı bir regl dönemi de başlamış olur.
  • Septalı Zar: Az rastlanan zar türlerinden olan septalı zar, yine doktora aşırı ağrı ve sancı şikayeti ile giden kadınlarda sıklıkla görülmektedir. Bu tür zarda kızlık zarı, ortadan ikiye ayrılmış durumdadır ve arada et yapısı yer almaktadır. Aradaki etten köprü, cinsel ilişki esnasında kadının ciddi bir sıkıntı çekmesine yol açar. Bu da cinsel ilişkiye yönelik korkuların ortaya çıkmasında temel etmenlerden bir tanesidir. Hastanın talep etmesi halinde yine basit bir operasyon ile alınabilmektedir.
  • Kribriform Zar: görüntü itibariyle bir süzgeci andıran bu zar türü, nadiren görülen türlerden bir tanesidir. Adet döneminin ciddi anlamda dayanılmaz sancılar ile geçmesine yol açar ve cinsel ilişki esnasında oldukça zor bir şekilde yırtılır. Kadının ilk ilişkisi esnasında çok fazla acı çekmesine yol açabilen bu zar türü, çoğu zaman cinsel ilişkiye girilmesine engel teşkil eder.

Diğer Kızlık Zarı Türleri

Esneklik açısından da kızlık zarı türleri ele alınabilir. Bu bakımdan iki farklı zar türü bulunmaktadır. Bunlardan ilki ksentrik hymen zar(yarım ay kızlık zarı) olarak isimlendirilen, bir tarafı kalın ve geniş olan zar türüdür. Zar yapısı itibariyle cinsel birleşme esnasında oldukça esner ve zarar görmeyebilir. Durum ciddi bir soruna yol açarsa, operasyon ile kolayca alınabilmektedir.

Bir diğer zar türü olan esnek zar, ilk cinsel birleşmede hiçbir şekilde kanama ya da yırtılma belirtisi göstermeyebilir. Bu nedenle de kadında tedirginliğe yol açabilir. Ancak doktor kontrolü sayesinde zarın esnek olup olmadığı günümüzde kolay bir muayene ile anlaşılabilmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ