Kulakta Ödem

  • 06 Şubat 2017
  • 9.901 kez görüntülendi.
Kulakta Ödem

Kulakta ödem oluşumu çeşitli nedenlerden dolayı her yaş grubundan kişide meydana gelebilecek bir durumdur. Genellikle ani gelişimler yerine meydana gelen semptomların ilerleyen evrelerinde ortaya çıkmaktadır. Kulak iltihaplanması, kulakta meydana gelen şişliklerin önemsenmemesine bağlı olarak kulakta ödem gözlenebilir. Genellikle ödemin kaynağı bulunduğu takdirde tedaviye hızla başlanır ve kişi eski sağlığına döner.

Kulakta Ödem Oluşumunun Nedenleri Nelerdir?

1-)Alınan Darbeler

Dış kulağa alınan sert darbelerde çeşitli yaralanmalar meydana gelebilir. Özellikte meydana gelen doku zedelenmesinin boyutuna bağlı olarak dış kulakta ödem oluşabilir. Alınan darbe kulağın iç yapısına zarar verecek bir boyutta ise böyle durumda meydana gelen ödemin yanı sıra işitme kaybıda yaşanabilir.

Ödem kişinin duymasını etkileyebilir. Ödemli kulakta kişiler daha ağır işitebilir ya da hiç işitmeyebilir. Bu durum genellikle doğru tedavi ile ödemin ortadan kaldırılması sonucunda çözümlenmektedir.

2-)Enfeksiyon Kaynaklı

Kulakta enfeksiyon gözlenmesi özellikle küçük çocuklarda ve yaşlılarda sıkça karşılaşılan bir problemdir. Kulak yolunun iyi temizlenmemesi, kulak içerisine cisim kaçırılması ya da çeşitli çevresel etmenler kulak enfeksiyonlarına neden olabilir.

Aynı zamanda gözlenen şiddetli bakteri ve virüs kaynaklı boğaz enfeksiyonları da kulakta şişme, ödem oluşmasına neden olabilmektedir. Bu tür şişlikler genellikle kişinin enfeksiyonunun tedavi edilmesi ile hızla düzelmektedir.

3-)Kullanılan İlaçlar

Kullanılan bazı ilaçlar vücudun su ve tuz tutmasına neden olmaktadır. Özellikle kronik rahatsızlıklarda kullanılan böbrek fonksiyonunu tamamen değiştiren ilaçların uzun süreli kullanımlarında vücudun çeşitli bölgelerinde ödem oluşumu gözlenmektedir. Böyle bir durumda kişinin dış kulak kepçelerinde hafif şişlik, ödemli bir görünüm meydana gelebilmektedir.
Kişi, ilaç kullanımına bağlı böyle bir durum yaşıyor ise hiç zaman kaybetmeden uzman bir hekime gitmeli ve şikayetlerini anlatmalıdır. Meydana gelen şikayetlerin değerlendirilmesi sonucu doktor ilacın bırakılmasını isteyebilir.

4-)Alerji Gelişimi

Alerji, lokal bir şekilde ya da sistemik olarak tüm vücudu etkileyerek meydana gelebilir. Her iki durumda da belirli bölgelerde şişlik, hassasiyet, ödem gözlenebilir. Alerji kaynaklı kulakta ödem oluşmasında genellikle meydana gelen şişliğe eşlik eden kızarıklık ve kaşıntı hali de bulunmaktadır. Böyle bir durumda kişinin öncelikli olarak alerji etmeninden uzaklaştırılması gerekmektedir. Genellikle alerji etmeni ile temasın kesilmesine bağlı olarak meydana gelen şişlikler hızla ortadan kalkmaktadır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ