Mavi Terleme

  • 06 Ekim 2017
  • 4.576 kez görüntülendi.
Mavi Terleme

İnsanın doğasında yer alan ve doğal bir fonksiyon olan terleme vücudun işleyişi ve ısısının dengelenmesi açışından önemli bir olaydır.

Doğal bir terlemede ter renksiz ve kokusuzdur. Ancak çok nadir rastlanan terin renkli olma durumu yaşanabilmektedir. Toplumun yalnızca %10’unda görülen bu durum literatürekromohidrozis olarak geçmiştir. Kromohidrozis durumunda terin derimizi hatta kıyafetlerimizi boyaması durumları yaşanabilir.Ter rengi sarı, mavi, kırmızı, yeşil ve siyah olabilir.Bu durum kaynaklandığı ter bezlerine göre; ekrin ter bezleri kaynaklı kromohidrozis ve apokrin ter bezleri kaynaklı kromohidrozis olarak ikiye ayrılmaktadır. Atılan terin miktarı, yeri, rengi gibi detaylar kromohidrozisin teşhisinde yardımcı olmaktadır.

Renkli Terleme Nedenleri Nelerdir?

1-)Apokrin Ter Bezleri Kaynaklı Kromohidrozis

Apokrin bezleri su, yağlar, metabolik süreçlerin ve atıkları içeren teri atar. Renkli terleme apokrin ter bezlerinin yoğun olduğu (göğüs, koltuk altı, genital alan) bölgelerinde gözlemlenmektedir. Çoğunlukla koyu renkli ırkların %10’unda görülmekte nadir de olsa beyaz tenli ırklarda da rastlanabilmektedir.

Apokrin kromohidrozisin ardındaki neden lipofusin adı verilen (kahverengi- sarı) pigmenttir.Terdeki pigmentin ne kadar düzeyi yüksekse terin rengi de bu doğrultuda koyu olmaktadır.

Tedavisi ter bezlerinin fonksiyonlarını baskılayan kremlerle sağlanabilmektedir.

2-)Ekrin Ter Bezleri Kaynaklı Kromohidrozis

Ekrin kromohidrozis, apokrin kromohidrozis türünden çok daha nadir görülmektedir. Bu tür kromohidrozis çoğunlukla hastanın yuttuğu yabancı bir boya veya pigmentin içeri girmesi sonucu meydana gelebilir. Ekrin kromohidrozisin tedavisi nispeten daha kolaydır. Pigmenti etkili kılan yabancı madde tespit edildikten sonra, maddenin alınmasını bırakmak durumun zamanla ortadan kalkmasına neden olacaktır.

Hazır yiyeceklerde bulunun gıda boyalarının vücuda girmesiyle terin renginin değişmesi bu durumun basit bir örneğidir. Bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlarda ekrin kromohidrozise neden olabilmektedir. Tedavisi için ilk önce ekrin kromohidrozise sebebiyet veren etmenin tespiti gereklidir.

3-)Pseuodo (Yalancı) Kromohidrozis ve Mavi Terleme

Yalancı kromohidrosizte ter vücuttan çıktığında renksizdir. Fakat terin çıktığı deri yüzeyinde teri renkli hale getiren bir süreç oluşmaktadır. Bu yüzeyde bulunan kromojenik mikroorganizmalar vardır ve terin renkli olmasına sebep olan kromojenik maddeler üretmektediler. Bu üretilen maddeler terin mavi renge boyanmasına sebep olmaktadır. Böylece mavi terleme dediğimiz kavram ortaya çıkmaktadır.

Mavi terleme durumunda tedavi için önce renklenmenin sebebi bulunmalıdır. Durumun ilk önce ter bezlerinden kaynaklanıp kaynaklanmadığı belirlenmeli ardından uygun tedavi seçilmelidir.
Bu durum sistemik ya da lokal antibiyotik alımı yanı sıra antiseptik banyolar ile de tedavi edilebilmektedir.

Eğer kişide aniden mavi terlemeye başlıyorsa ve bu giydiği kıyafetten kaynaklanmıyorsa, ter bezlerindeki olası sorun ihtimali için mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmalı ve uygun tedaviyi almalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ